Back to homepage

Dvadeset sedma nedelja trudnoće

27. nedelja trudnoće – na kraju ste drugog trimestra. Beba sada zaista pomera granice svog ionako skučenog prostora i vaša materica svakodnevno mora malo da se proširi kako bi obezbedila potreban prostor za bebu. To neminovno znači da ćete osetiti izvesne nelagodnosti u mišićima i ligamentima kada ste u 27. nedelji trudnoće. Možete osetiti bolove u leđima, karlici, sa obe strane stomaka, pa čak i u nogama, a sve to zahvaljujući uticaju trudničkih hormona na vaša vezivna tkiva.

Vaša beba

27 nedelja trudnoceVaša beba je sada teška oko 900 g, otprilike kao glavica karfiola, i dugačka je oko 37 cm, sa ispruženim nogama. Ona spava i budi se u pravilnim intervalima, otvara i zatvara oči, i verovatno sisa palac. Mozak bebe je sada veoma aktivan.

Iako su njena pluća i dalje nezrela, sposobna su za funkcionisanje. Još uvek udiše plućima plodovu vodu, vežbajući za svoje prve udahe u spoljnom svetu. Sav potreban kiseonik za bebu obezbeđuje placenta.

Bebine mrežnjače još više sazrevaju. Ovaj bitan deo oka, osetljiv na svetlost, je od vitalnog značaja da bi beba mogla dobro da vidi. Već par nedelja unazad, beba je sposobna da otvara i zatvara oči, tako da će biti još više razvoja njenog čula vida.

Trudnoća u 27. nedelji – Vaše telo

Sa širenjem vašeg stomaka, širi se i vaš grudni koš. To je neophodno zbog stvaranja prostora za matericu koja se izdiže i uvećava. Možete otkriti da povremeno ostajete bez daha jer vaša pluća više nemaju dovoljno prostora da se šire prema dole. Povremeno ćete osetiti potrebu da duboko udahnete. Razgovor preko telefona, uspon uz strme stepenice ili ubrzan hod ujedno znače i ubrzanije disanje. Obratite pažnju na svoje držanje i trudite se da ne budete pogrbljeni, dajte svojim plućima dovoljno prostora da obavljaju svoju ulogu snabdevanja kiseonikom vas i vaše bebe.

Vaše telo se priprema za poslednji krug. Umor se, verovatno vratio, a sada možete da primetite i neke nove simptome. Pored bola u leđima, možda ćete da osetite grčeve u nogama. Vaša razvijena materica pritiska vene koje vraćaju krv od nogu ka srcu, kao i na nerve koje vode od vašeg stomaka ka nogama. Nažalost, grčevi mogu postati intezivniji kako odmiče trudnoća. Češći su noću, ali se mogu javiti i u toku dana.

Krećite se pažljivo kako bi izbegli padove – zbog povećane težine vaš osećaj za ravnotežu je pomalo poremećen. Pripremajući se za porođaj, ligamenti vam se opuštaju, pa se zato možete osećati pomalo nestabilno. Ovo opuštanje i pomeranje može da izazove i povremeno oštar bol u karličnom delu, i sa svakom novom trudnoćom biće sve jači.

Ove nedelje bi mogao da vas muči Sindrom karpalnog tunela. Zadržavanje vode izaziva oticanje u zglobu šake i vrši pritisak na nerve koji prolaze kroz karpalni tunel.

Saveti za 27. nedelju trudnoće

Upoznajte se sa Kegelovim vežbama. Ukoliko do sada niste, vreme je da počnete da radite vežbe za karlično dno, kako biste ojačali njegove mišiće.

Razmislite o opciji za čuvanje matičnih ćelija i istražite banke matičnih ćelija.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments