Back to homepage

Beba u sedmoj nedelji

Šta možete očekivati od svoje bebe u 7. nedelji? Šta bi trebalo da radite za nju?

Šutiranje

Na rođenju, pokreti vaše bebe su bili nehotični ili refleksni, ali kako nedelje prolaze, beba počinje da preuzima kontrolu nad nekim svojim pokretima. Oko sedme nedelje, vaša beba će otkriti mogućnost šutiranja nogama. Kada jednom krene ovo da radi, naročito će uživati u šutiranju nogama dok se kupa – s obzirom na svu tu vodu koju može da prska okolo – ili u momentima kada nema pelenu.

Vaša beba će moći da komunicira sa vama uz pomoć različitog tempa šutiranja nogu – ovako može izraziti koliko je uzbuđena što vas vidi, ili da je nezadovoljna, ili čak da je previše umorna.

Ko bi rekao da šutiranje nogama može govoriti toliko stvari o vašoj bebi!

“Arsenični čas”

Zloglasni “arsenični čas” postaje karakterističan za mnoga domaćinstva koja imaju bebu od četiri do šest nedelja starosti i može se nastaviti dok beba ne dostigne 12 nedelja, kada će polako nestati.

“Arsenični čas” opisuje period koji obično počinje u ranim večernjim satima kada je vaša beba naročito uznemirena. Tada će vaše dete želeti da se doji manje ili više i možda će zadremati (obično u vašem naručju) umesto da utone u čvrst san. Postoji nekoliko teorija o tome šta obično uzrokuje ovakvo ponašanje – normalan razvoj, previše stimulacije u toku dana, prekomerni umor, ili čak opadanje količine vašeg mleka. Štagod da je razlog, ono što je poznato je da se nakon ovog perioda uznemirenosti vaša beba iznenada smiruje, postaje umorna i spava narednih nekoliko sati – što je idealna prilika da i vi odmorite.

Kako se nositi sa probirljivom bebom

Nekim bebama je teže udovoljiti, a nositi se sa probirljivom bebom može biti teško kada se i vi osećate umorno i iscrpljeno. Ako vaša beba ima periode probirljivosti svakog dana, probajte da oslobodite sebe drugih obaveza u ovo vreme kako ne biste sebe iscrpeli još više.

Bebe su generalno najmirnije kada ih držite, tako da pokušajte da držite vašu bebu koliko god možete. Neke mame dopuštaju svojim bebama da sisaju mleko i odremaju sat ili dva rano uveče. Ovo možda može delovati teško ako ste zauzeta žena sa dugačkom listom poslova koje treba da obavite u toku dana, ali ovakav metod smirivanja bebe se pokazao efikasnim u snižavanju nivoa stresa i za vas i za vašu bebu.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments