Back to homepage

Testovi za trudnoću

Test za trudnoću

Postoje različite vrste testova za trudnoću, a svi su više- manje u 99% slučajeva tačni. Iako prema uputstvu za upotrebu, testovi registruju trudnoću od 7 do 10 od začeća, precizniji rezultat dobija se dve nedelje nakon ovulacije, odnosno na dan kada izostane mesntruacija.

Svi testovi koriste se na isti način: dok se trakice umoče nakratko u posudu sa urinom, na testove u vidu pločica se pipetom, koja se dobija u pakovanju, stavljaju se kapljice urina. Rezultat se može pojaviti za nekoliko sekundi do nekoliko minuta, a nije validan ukoliko prođe više od pola sata.

Ukoliko je test negativan, pojaviće se jedna crtica (minus), dok će se, u zavisnosti od vrste, kod trudnoće pojaviti dve crtice, odnosno plus.

Kako funkcionišu testovi na trudnoću?

Hormon HCG koji se stvara u najranijim danima trudnoće, zapravo je supstanca koja se meri na testu. Ovaj hormon počinje da raste oko šeste nedelje trudnoće, a vrhunac dostiže između 9. i 13. nedelje.

Važno je napomenuti da je moguće da se desi da test bude lažno pozitivan test ( u slučaju biohemijske trudnoće, kada dođe so spontanog pobačaja) i lažno negativan (kada HCG nije još uvek dovoljno visok ili telo nije počelo da ga luči). Tada, test ponovite dva dana kasnije.

Simptomi trudnoće

Najočigledniji simptom trudnoće jeste izostanak menstruacije. Takođe, promene raspoloženja, vrtoglavica i češće uriniranje najčešći su simptomi rane trudnoće. Ipak, važno je naglasiti da mnogi prvi simptomi trudnoće ne moraju da znače da ste uistinu i trudni.

Kod nekih žena, simptomi rane trudnoće mogu biti pogrešno protumačeni za brojna oboljenja. Za to vreme, neke žene pak ne osete nikakve simptome.

Otečene i osetljive grudi

Nakon dve nedelje od začeća, započinju hormonske promene u telu, koje mogu da se očituju na grudima. Uz osetljivost, javlja se i otečenost, te grudi izgledaju punije i veće.

Umor

Icrpljenost i pospanost najčešći su prvi sumptomi trudnoće. Tokom začeća, dolazi do pojačanog lučenja hormona progesterona, koji utiče na pospanost. Uz to, smanjuje se nivo šećera u krvi kao i krvni pritisak, a usled slabije cirkulacije, možete osetiti pad energije.

Blago krvarenje ili grčevi

Ponekad, prvi simptom trudnoće može biti i blago vaginalno krvarenje, koje ne traje mnogo, a sama boja je daleko bleđa. Ovo se dešava oko 10. do 14. dana otkako je jajna ćelija oplođena. Neke žene, u toku rane trudnoće, osete i grčeve, nalik na menstrualne.

Mučnina

Klasičan simptom kod većine žena jeste mučnina koja može, ali i ne mora, da bude praćena nagonom za povraćanje. Mučnina nastaje usled naglog rasta estrogena, koji utiče na to da se želudac sporije prazni. Trudnice su takođe osetljivije na mirise, što može uzrokovati mučninu. Iako postoji pretpostavka da se mučnina kod većine trudnica događa ujutro i u samo prva tri meseca od začeća, veliki je broj onih koje mučninu osete uveče ili pak ceo dan, a koja može da traje tokom cele trudnoće.

Žudnja za određenim namirnicama

Pored mučnine i promene raspoloženja, najučestaliji simptom jeste žudnja za određenim namirnicama. I za ovaj simptom glavni krivac jeste disbalans hormona u telu.

Glavobolje

U ranoj trudnoći, cirkulacija je ubrzana, što može da uzrokuje česte, blage glavobolje.

Zatvor

Konstipacija je takođe čest simptom rane trudnoće, uzrokovan povećanim progesteronom koji usporava varenje.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments