Back to homepage

Dvadeset treća nedelja trudnoće

23. nedelja trudnoće – Uzbuđenje bi moglo početi da se uvlači u vaš život. Beba oseća sve veću povezanost sa vama i postalo je veoma teško ignorisati činjenicu da ste u drugom stanju. Možda ćete zapaziti i da se vaš partner već prilično navikao na vaše stanje, jer može i da vidi kako vaš stomak raste. Ovo je za mnoge žene i najbolji period trudnoće, pa samo napred, uživajte.

Vaša beba

23 nedelja trudnoceVaša beba je sada dugačka oko 28 cm i teška nešto više od 450 g, a možda ćete moći i da je vidite kako se meškolji ispod vaše odeće. Sada joj je razvijen osećaj za pokret, tako da vaša beba može da oseti kada plešete.

Krvni sudovi u njenim plućima se sada razvijaju pripremajući ih za disanje. Bebina koža više nije prozirna, i sada, zbog stvaranja pigmenta, ona postaje crvenkasta.

Beba sada sve više upija zvukove koji dopiru izvan materice kako bi se pripremila za spoljni svet. Kada se rodi, ona će po visini tona prepoznati vaš glas, kao i glas vašeg partnera, i zato joj što više pričajte. Takođe, glasni zvukovi koji s kojima se sada upozna, kao što su lavež pasa, usisivač i slično, je verovatno neće plašiti nakon rođenja.

Trudnoća u 23. nedelji – Vaše telo

Možete u narednim nedeljama ili mesecima primetiti da vaši zglobovi i stopala počinju da otiču, posebno na kraju dana ili tokom letnje vrućine. Spora cirkulacija u nogama, zajedno sa promenama u hemijskom sastavu krvi, dovodi do zadržavanja vode, što može dovesti do otoka, odnosno edema.

Vaš organizam će izbaciti višak tečnosti nakon što se porodite, zbog čega ćete nekoliko dana nakon porođaja često mokriti i znojiti se. U međuvremenu, lezite na levu stranu ili podignite noge kada god možete, ispružite ih kada sedite, i izbegavajte sedenje ili stajanje na jednom mestu na duži vremenski period.

Takođe, pokušajte da vežbate redovno kako biste poboljšali cirkulaciju, i nosite pomoćne čarape i udobnu obuću. Možda ćete biti u iskušenju da smanjite unos tečnosti usled borbe sa otocima, ali neophodno je da pijete dosta vode, jer to pomaže u zadržavanju tečnosti. Iako je određena količina edema u donjim ekstremitetima normalna tokom trudnoće, preterano oticanje može biti znak ozbiljnog stanja koje se zove preeklampsija.

Možda vas spopadnu trnci u rukama. Ovo je najčešće zbog stanja zvanog sindrom karpalnog tunela ili kanala koje zahvata šake i prste. Najčešći uzrok je pritisak na središnji nerv u karpalnom tunelu usled zadržavanja vode u tkivima. Ponekad je neophodna fizioterapija i imobilizacija kako bi se ublažili bol i utrnulost.

Verovatno imate i pojačan vaginalni sekret. Tokom trudnoće je uglavnom vodnjikav, bistar ili bele boje i bez mirisa. Mnogim trudnicama je pomoglo nošenje uloška tokom dana u cilju upijanja viška tečnosti. Pa ipak, u trudnoći je lako dobiti gljivične infekcije, tako da ako osećate svrab i imate osećaj peckanja dok mokrite, obratite se lekaru.

Saveti za 23. nedelju trudnoće

U 23. nedelji trudnoće česta je pojava grčeva u potkolenicama i listovima. Do grčeva dolazi usled kontrakcije u određenom mišiću, izazivajući bol i zategnutost. Ako vas uhvati grč u listu noge, probajte da ispravite nogu, a zatim rukama lagano savijajte nožne prste unazad prema cevanici.

Nakon par puta ponavljanja, mišić će se opustiti i dovesti u normalan položaj. Ponekad su grčevi rezultat premalo kalcijuma ili magnezijuma u ishrani, ili veoma nizak nivo soli. Pobrinite se da pijete dovoljno vode i radite neke vežbe istezanja pred spavanje.

Ne propuštajte svoj redovni lekarski pregled. Obeležite taj dan na kalendaru ili svom dnevniku kao događaj koji ne treba propustiti.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments