Back to homepage

Beba u dvanaestoj nedelji

Razvoj koordinacije ruke-oči kod bebe

Vaša beba je rođena sa sposobnošću da drži stvari u rukama, ali do trećeg meseca, neće biti u mogućnosti da radi to spontano. Posle ovog vremena, vaša beba će biti u mogućnosti da namerno drži predmete u ruci (dok god nisu previše teški) i počeće da ispituje njene ruke dok ih otvara i zatvara pred svojim očima.

Iako će joj još trebati neko vreme pre nego što krene da grabi ono što ona želi, u ovom uzrastu počeće da poseže za igračkama koje su u njenom dometu. Uživaće u tome da provodi vreme u bebi teretani ili na podu pokušavajući da uhvati igračke koje vise iznad nje.

Rutine spavanja i buđenja bebe

Za neispavane roditelje, borba oko pronalaženja rutine spavanja za njihovu malu bebu je kao potraga za Svetim gralom – kad je jednom pronađu, veruju da će njihovi životi biti preobraženi. Istina je da kada se jednom rutina spavanja uspostavi i roditelji i beba će biti mnogo srećniji. Ako ste bolje naspavani, svaki dan će delovati lakše.

Oko 12. nedelje, vaša beba će početi prirodno da se kreće kroz rutinu od tri dnevna sna, svaki trajanja od oko dva sata, i budeći se jednom u toku noći da jede. Trebalo bi da se probudi na dva sata između svakog spavanja, tokom čega ćete joj omogućiti lagano igranje koje će načiniti da je propisno umorna kada je sledeći put smestite u krevet.

Noćno hranjenje bebe

Želite li da vam beba prespava noć, ali svake noći ona se budi i tada morate da izađete iz kreveta da biste je hranili, presvukli i opet smestili u krevet. Kako vaša beba raste i kako postaje sve duže sita, njen ponoćni obrok bi trebalo da se pretvori u obrok oko dva sata ujutru, potom u tri, pa u četiri. Ali da biste ga se rešili u potpunosti, gledajte da beba bude minimalno stimulisana preko noći – držite svetla zatamnjena (ili poptpuno ugašena), ne pričajte sa njom, izbegavajte kontakt sa očima, samo promenite pelenu ako joj je to potebno, i NE uključujte televizor.

Želite da vaša beba shvati poruku da buđenje u toku noći nije vreme za igru i kada njen stomak bude mogao da održi sitost u toku cele noći, neće biti nijednog drugog razloga da se probudi.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments