Back to homepage

Trideset šesta nedelja trudnoće

36. nedelja trudnoće – Porođaj je sve bliže. Imate još samo 4 nedelje do termina, a vaša beba se svakodnevno priprema za život u spoljnom svetu. Svakim danom ste sve bliži tom momentu kada ćete držati svog mališana u naručju, ali je porođaj ipak još uvek daleko. Devet meseci trudnoće može izgledati beskrajno dugo, naročito onim ženama koje se istinski osećaju neprijatno i kojima je jednostavno više dosta trudnoće. S druge strane, ovo je period kada mnoge majke pokušavaju da uživaju u poslednjih nekoliko nedelja.

Vaša beba

36 nedelja trudnoceVaša beba je sada teška oko 2.700 g, a dugačka nešto više od 46 cm. I dalje dobija na kilaži, otprilike oko 30 g dnevno. Lice bebe je glatko, a obraščići su se zaokruglili.

Telo joj je prekriveno belom masnom supstancom (vernix caseosa) koja štiti bebinu kožu, dok je u stomaku. Beba je guta, zajedno sa plodovom vodom i ostalim izlučevinama, što dovodi do stvaranja crnkaste smese, zvane mekonijum, odnosno prvi bebin izmet. Njeno debelo crevo je ispunjeno time.

Neke bebe će izbaciti mekonijum dok su još u materici i to može biti znak da te bebe pate. Ako se to desi, plodova voda postaje zelenkasta. Ukoliko vam pukne vodenjak, i primetite zelenkastu plodovu vodu, važno je da se brzo obratite lekaru.

Bebina lobanja je složena struktura i njene kosti se neće spojiti dok malo ne poraste. U toku porođaja je bitno da bebina glavica može da se oblikuje i prilagodi obliku maminog porođajnog kanala. Ako vam je ovo prva trudnoća, bebina glavica ove nedelje može početi da se spušta niže u karlicu.

Sada se beba smešta u položaj za rađanje. Ona više nema dovoljno prostora za okretanje i prilično joj je ograničeno kretanje. Ako beba zauzima neki drugi položaj sem glavom na dole, treba da porazgovarate sa lekarom o opcijama za porođaj.

Na kraju ove nedelje beba ulazi u termin. “Pun termin” je od 38. do 42. nedelje. Bebe rođene pre 37. nedelje su prevremeno rođene, a one koje se rode posle 42. nedelje su preneseno rođene.

Trudnoća u 36. nedelji – Vaše telo

Ako se ove nedelje bebina glavica spusti u vašu karlicu, moći ćete lakše da dišete. Vaša pluća i dijafragma će moći malo više da se rašire i da dođu u neki normalniji položaj. Usled toga smanjuje se i gorušica.

Vaše se karlične kosti razdvajaju i olabaljuju u ovim poslednjim nedeljama, zbog čega ćete osećati bolove. Podsvesno ćete stavljati ruke na krsta, stomak i kukove, a pravićete i bolne grimase.

Možete da primetite da su Brakston-Hiksove kontrakcije češće. Odmah pozovite lekara ako primetite: smanjenu aktivnost bebe ili sumnjate da propuštate plodovu vodu, ako imate bilo kakvo vaginalno krvarenje, temperaturu, povremene ili uporne glavobolje, konstantni abdominalni bol ili promene vida.

Saveti za 36. nedelju trudnoće

Vaš lekar će vam savetovati da dolazite na preglede jednom nedeljno dok se ne porodite. Radićete provere koje uključuju vaš urin, krvni pritisak, težinu i veličinu materice. Merenje visine fundusa materice se vrši kako bi se procenio rast bebe. Ukoliko postoji bilo kakvo odstupanje, ultrazvukom će se proveriti veličina bebe, količina amnionske tečnosti i veličina placente.

Okružite se udobnim jastucima u krevetu i ako možete, nabavite dušek ili prostirku od memorijske pene na kojima će vam biti udobnije.

Obratite pažnju na zube. Do prevremenog porođaja može doći zbog infekcije desni i zato je izuzetno važno da perete zube barem dva puta dnevno, čistite ih koncem i idete na redovne preglede kod zubara. Ako niste išli kod zubara tokom trudnoće, onda ove nedelje zakažite pregled, jer su bakterije koje izazivaju propadanje zuba i karijes veoma zarazne i mogu se lako preneti sa majke na bebu.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments