Back to homepage

Beba u desetoj nedelji

Bebin sluh

Možda ste proveli prvih nekoliko nedelja života vaše bebe diveći se činjenici da ona može da prespava bilo šta – psa koji laje, telefon koji zvoni, decu koja vrište. Ali oko desete nedelje, postaće osetljivija na buku oko nje. U stvari, u ovom uzrastu, sluh vaše bebe je zreliji nego što će ikada biti, iako naravno, ona ne može da razume gotovo ništa od onoga što čuje.

Od svojih najranijih dana, ona je slušala glasove oko nje i obraćala posebnu pažnju na visoke glasove. U ovom uzrastu, takođe će se trzati na neočekivane ili glasne zvuke i ovo je može uznemiriti. Možete je ohrabriti da se navikne na nove zvuke puštanjem muzike, pevanjem, pričanjem i čitanjem. Međutim, budite svesni da će sluh vaše bebe biti osetljiviji od našeg, zato budite tiši dok ovo radite.

Vreme za igranje

U 10. nedelji, vaša beba je dovoljno budna da uživa u aktivnom igranju svakog dana. Osim nekog vremena provedenog na stomaku, izlaska u šetnju u kolicima, uživanja u kupanju ili druženja sa vama, postoje drugi načini da se iskoristi vreme za igru koje provodite sa vašom bebom.

Pokušajte da simulirate “avion” – dok ste na vašim leđima sa nogama savijenim ispred grudi, podignite bebin stomak na prednji deo vaših nogu i zatim, držeći njegove ruke, polako i nežno pomerajte vaše telo tako da beba “leti”. Vaša beba će se oduševiti!

Ili probajte da je podignete na jastuk i zatim držeći njene ruke, nežno je povucite u položaj za sedenje, a zatim je spustite ponovo. Možete napraviti i igru tako što vašoj bebi pevate pesmu dok obavljate niz ovih radnji.

Igračke koje odgovaraju uzrastu vaše bebe

U svom vašem entuzijazmu da držite svoju bebu podalje od dosade, gledajte da se ne uvučete u kupovinu gomile igračaka u kojima vaša beba neće moći da uživa mesecima, možda čak i godinama. Na rođenju vašoj bebi uopšte ne trebaju igračke i prvih nekoliko meseci, njena najbolja igračka bićete vi – vaš glas, lice i ruke.

Do 10. nedelje, vaša beba će biti spremna za zvečke i druge ručne igračke (gledajte da budu mekane kako se beba ne bi povredila ako udari glavu o njih), a zabaviće se gledajući u viseće igračke.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments