Back to homepage

Beba u sedamnaestoj nedelji

Gledanje sebe

Dok su ogledala često sastavni deo mnogih bebi teretana, vaša beba će tek oko četvrtog meseca početi da razume da zapravo gleda u osobu, a proći će neko vreme posle ovoga kada bude shvatila da zapravo gleda u sebe. Igranje sa ogledalom pomaže vašoj bebi da nauči više o svom svetu i ono počinje da joj daje razumevanje da postoje druga deca baš kao i ona.

Mnoge bebe vole da provode vreme gledajući u ogledalo – uživaju da ćaskaju sa malom osobom koja se nalazi tu i doživljava iznenađujuće otkriće da, ako isplazi jezik, isto će učiniti i njihov prijatelj u ogledalu. A ono što je najneverovatnije od svega, nekad vaša beba neće moći da vidi svog prijatelja u ogledalu!

Smešni zvukovi

Ovo je podjednaka karakteristika prvih prekretnica vaše bebe kao i učenje da puzi – kada jednom savlada kako da proizvede smešan zvuk iz svojih usta (koji se stvara izbacivanjem jezika, a potom duvanjem vazduha iz usta – zvuči krajnje neumesno), to će biti jedini zvuk koji ćete čuti iz njenih usta u narednim nedeljama. Ovaj zvuk je, na kraju krajeva, izuzetno smešan! A biće joj još zabavniji kada počne da jede čvrstu hranu – u jednom trenutku usta će joj biti puna žitarica, u drugom, nakon što beba proizvede ovaj zvuk, mama će odjednom imati pirinčane žitarice u svojoj kosi. Urnebesno!

U ovom dobu, veliki deo napretka u razvoju vaše bebe fokusira se na razvijanje veština neophodnih za govor kasnije u toku godine, i pravljenje ovih zvukova ustima je samo jedan od tih koraka temeljaca. I da, to je odličan trik za zabave i obično proizvede odlične reakcije kod odraslih, ali time vaša beba takođe jača mišiće lica i uči kako da kontroliše različite delove usta, jezika i lica kako bi se proizveo zvuk.

Pravljenje muzike

Odličan način da zabavite svoju bebu je da je postavite ispred njenih ličnih “mini-bubnjeva”. Stavite je između vaših nogu i organizujte razne prazne posude okrenute naopačke oko nje.

Koristeći par štapova (štapići za jelo mogu dobro poslužiti za ovo, ili dve četkice za bojenje), prvo počnite da udarate u posude kako biste proizveli različite zvuke i da biste joj pokazali kako se to radi. Ako vaša beba ima jak stisak, možda bi trebalo da joj date štapić i pustite je da i ona proba (mada pripazite na to da ne povredi sebe sa tom “palicom za bubnjeve”) ili bi možda uživala u gužvanju papira ili nečeg plastičnog u isto vreme dok vi “svirate”.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments