Back to homepage

Četrdeseta nedelja trudnoće

40. nedelja trudnoće – Čestitamo! Stigli ste do jubilarne 40. nedelje trudnoće. Možda vam je cela trudnoća već dosadila i samo želite da se sve to konačno završi. Verovatno se osećate kao razapeti. Toliko dugo ste željno iščekivali ovu nedelju, i ako se naizgled ništa ne bude dešavalo, sigurno ćete biti razočarani. Osećaćete pomešano iščekivanje i uzbuđenje, nervozu i nestrpljenje.

Vaša beba

40 nedelja trudnoceTeško je reći sa sigurnošću kolika je beba sada, ali prosečno novorođenče teži oko 3.400 grama i dugačko je oko 50 cm. Kosti bebine lobanje još uvek nisu čvrste, što olakšava njen prolazak kroz porođajni kanal. To je i razlog što neke bebe, kada se rode, imaju konusni oblik glave. Ne brinite, to je privremena pojava.

Bebini refleksi su spremni i ona sada čeka dan kada će da napusti matericu. Pupčana vrpca prestaće da radi kada beba prvi put udahne vazduh, a posteljica će se oljuštiti sa zidova materice.

Beba je tako savršeno upakovana da ćete se nakon rođenja pitati kako je uopšte i mogla da stane unutra. Prvih dana nakon porođaja će beba zauzimati iste položaje i imati savijene udove kao i tokom svih ovih dugih nedelja trudnoće.

Trudnoća u 40. nedelji – Vaše telo

Iako ovo možda nije poslednja nedelja trudnoće, uskoro ćete svoju bebu držati u naručju, umesto u stomaku.

U 40. nedelji se porodi 70 odsto trudnica. Ukoliko niste među njima, ne brinite, do prenesene trudnoće dele vas još dve nedelje – termin se računa od prvog dana poslednje menstruacije, a neke žene imaju ovulaciju kasnije od očekivane. Čak i uz pouzdan datum, žene mogu da premaše termin bez ikakvog razloga.

Da bi se uverio da beba i dalje uspešno napreduje, lekar će vam zakazati pregled. Ako fetalni test nije zadovoljavajuć (na primer ima malo plodove vode), bićete indukovani. Ukoliko postoji ozbiljan i hitan problem odmah će vam zakazati carski rez. Lekar sada proverava i da li se grlić materice „otvara“ – što može da ukaže kada i kako će se indukovati porođaj. Ako porođaj uskoro ne krene, najverovatnije će vas lekar uputiti na indukciju između 41. i 42. nedelje.

Ove nedelje će biti mnogo Brakston Hiks kontrakcija koje će dovesti do priliva krvi bogate kiseonikom u matericu i bebu. Ponekad mogu izgledati baš žestoke, ali osim ukoliko su bolne i redovne, nemojte brinuti. Ako vam smetaju, tuširanje toplom vodom ili promena položaja obično pomažu da se smire.

Saveti za 40. nedelju trudnoće

Odmarajte se što više. Iskoristite svaku priliku da podignete stopala i opustite se. Pokušajte da ne brinete previše zbog porođaja – pre nego što budete i svesni šta vam se dešava, postaćete ponosna mama.

Ne ostavljajte pakovanje torbe za poslednji trenutak. Preturanje po stvarima da biste se spakovali u poslednji čas dovodi do previše neželjenog stresa. Ako imate normalan vaginalni porođaj, najduže što ćete ostati u bolnici je oko 3 dana, i za to vam nije potrebno previše stvari.

Ako dobijete iznenadni izliv tečnosti iz vagine, seriju redovnih i bolnih kontrakcija koje se javljaju otprilike na svakih 15 minuta ili konstantni bol u donjem delu leđa, obratite se lekaru. To mogu biti simptomi ranog porođaja.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments