Back to homepage

Beba u devetoj nedelji

Smejanje bebe

Prvo je počela da se smeši, a sada se i glasno smeje – iznenada, vaša beba deluje kao nezavisna mala osoba.

Smejanje naglas je lepa promena u odnosu na sve mesece plača i, sada kada vaša beba zna kako da se smeje, počeće da eksperimentiše sa nizom različitih zvukova smeha – gugutanjem, mrmorenjem i cičanjem, zajedno sa ređim smejanjem iz stomaka.

Dok vaša beba eksperimentiše sa ovim novim uzbudljivim zvucima, otkriće nove zvuke koje može da proizvede uz pomoć svojih usta i ovo će sve biti osnova na kojoj će izgraditi jezičke veštine kasnije u toku godine.

Korišćenje cucle

Koristiti ili ne koristiti cuclu – pitanje je sad. Neke bebe su rođene sa jakom potrebom za sisanjem koja prosto nije zadovoljena u toku dojenja i zato za njihove roditelje postoji samo jedna od dve opcije – ili da kupe cuclu ili da puste njihovu bebu da sisa svoj palac. Dok sisanje palca ima pozitivnu stranu (palac se ne može izgubiti), ne možete naterati bebu da sisa palac i takođe je mnogo teže da se otarasi ove navike na duže staze.

Dakle, cucla je divan izum i prava stvar za bebe koje mnogo sisaju, ali pravo pitanje je kada je se treba rešiti? Smatra se da korišćenje cucle kada je vaša beba veoma mala odlična ideja i da je 16. nedelja starosti idealno vreme da je se rešite. Nakon toga, nećete moći to tako lako da učinite, jer će vaša beba postati ovisna o njoj – ići ćete tamo-amo celu noć neprekidno uzimajući cuclu od vaše bebe. Dodatni bonus koji donosi bacanje cucle na vreme je da će se vaša beba prilagoditi životu bez cucle iznenađujuće brzo, jer se ovom uzrastu njena potreba za sisanjem smanjuje.

Vreme kupanja bebe

Iako većina dece zavoli vreme za kupanje – toliko da može biti teško da ih izvadite iz kade na kraju kupanja – male bebe često nisu najveći obožavaoci kvašenja. Bilo da je u pitanju šok jer su nagi, neočekivana senzacija vode ili osećaj nesigurnosti u kadi – male bebe često plaču bez prestanka u toku kupanja, što ni vas ne čini naročito srećnim kada je u pitanju ovaj događaj.

Probajte da perete i brišete vašu bebu svakog drugog dana van kade tako što ćete skinuti gornji deo odeće sa svoje bebe, preći peškirićem pokvašenim toplom vodom preko bebine kože, a zatim je utapkati suvim peškirom. Isti postupak ponovite sa donjim delom.

Ovo će biti sasvim dovoljno zato što, s izuzetkom donjeg dela i lica (koje ionako možete očistiti zasebno u toku dana), vaša beba se zapravo ne prlja toliko mnogo.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments