Back to homepage

Beba u dvadeset šestoj nedelji

Imitacija zvukova govora

Vaša beba će sve više i više praviti zvuke slične govoru. U ovom uzrastu, biće ekspert u oponašanju govornih obrazaca i varijacije tonova. Uživaće u tome da ima “razgovore” sa odraslima prisutnim u njenom životu, tokom kojih čekate za pauzu od njenog brbljanja da biste mogli da joj “odgovorite”. Počeće ozbiljno da eksperimentiše sa zvucima koje ume da proizvede – a možete je podstaći tako što ćete kopirati zvuke koje pravi. Tako će misliti da je to neka zanimljiva igra, a vi ćete biti zadivljeni njenim rasponom zvukova. Čitanje sa vašom bebom u ovom uzrastu će je takođe izložiti nizu zvukova i tonova koje možda ne bi redovno imala priliku da čuje.

Čitanje sa vašom bebom

Iako se svi slažu da postoje velike prednosti ako počnete da čitate vašoj bebi svakog dana u ranom dobu, mnogi roditelji se osećaju nesigurno oko toga šta bi trebalo da čitaju svojoj bebi, koliko dugo bi trebalo da čitaju i kada da počnu.

Sva deca uživaju u zajedničkom vremenu provedenom u čitanju sa jednim od roditelja, a bebe nisu izuzetak od ovog pravila. Iako se možda možete osećati neugodno čitajući bebi koja je stara samo tri dana, sigurno će uživati u tome da bude mažena i sluša vas glas dok čita. Možete joj čak čitati novine ili knjigu. Probajte da čitate nešto vašoj bebi svakog dana – možda ćete želeti da uvedete ovu aktivnost u deo njene rutine pre odlaska na spavanje – ona ne mora trajati dugo, možda pet do deset minuta.

Barem prvih nekoliko meseci nije bitno šta čitate – poenta je u tonu vašeg glasa. Ali, oko četvrtog meseca, vaša beba će obraćati više pažnje, tako da morate da izaberete knjige koje su prilagođene tome da ih vaša beba zgrabi (ubrzo će vam ih otimati iz ruku) i koje sadrže vesele ilustracije.

Najbolje knjige za bebu

U ovom uzrastu, najbolje knjige za bebe su one sa jarkim ilustracijama ili fotografijama koje sadrže mali broj reči. Vaša beba ne može da se koncentriše dovoljno dugo da biste uspeli da joj ispričate o čemu se radi u priči, zato birajte knjige sa jednostavnim tekstom. Uživaće u knjigama koje sadrže slike predmeta sa kojima ste okruženi svaki dan, a koje možete da joj pokažete i imenujete. Najbolje je da u ovom uzrastu nabavite slikovnice, zato što vaša beba neće biti dovoljno spretna da upravlja papirnim stranicama, a da ih ne pocepa. Knjige u ovoj fazi moraju biti izdržljive kako bi “preživele” susret sa vašom bebom.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments