Back to homepage

Sedma nedelja trudnoće

Sedma nedelja trudnoće – Moguće je da još uvek imate osećaj neverice da ste u drugom stanju i da ćete se više oslanjati na simptome nego na izgled da bi se podsetili na to stanje. Takođe je moguće da ove nedelje počnete da razmišljate o tome kakav ćete biti roditelj, a podizanje i odgajanje deteta vam može izgledati potpuno zastrašujuće. Verujte u svoje sposobnosti.

Porazgovarajte sa vašom majkom ili drugim ženama koje već imaju decu, a koje su se verovatno osećale isto kao i vi. Sedma je nedelja trudnoće i teks ste prešli polovinu prvog trimestra. Iako se možda ne osećate baš fenomenalno i ne izgledate kao da ste u drugom stanju, budite uvereni da se mnogo toga dešava u vama.

Vaša beba

sedma nedelja trudnoceVaša beba je porasla za oko 10.000 puta u odnosu na ono što je bila u vreme začeća, ali vi još uvek nećete biti svesni da ona skakuće unutar vaše materice. To ćete osetiti negde na srediti drugog trimestra. Sada je vaša beba veličine maline, oko 10-13 mm.

U sedmoj nedelji trudnoće je rast vaše bebe toliko usmeren na njen mozak da se oko 100 novih moždanih ćelija formira svakog minuta. Razvijaju se obe hemisfere bebinog mozga, a srce je dobilo levu i desnu komoru. Takođe, ove nedelje se formiraju bebina usta i jezik. Bubrezi su na svom mestu, takođe, ali još uvek nisu počeli da filtriraju bebinu krv. Uskoro će početi da prizvode urin. Srećom po vas, još uvek nema potrebe za pelenama.

Počinju da se formiraju i bebine kosti, a crte lica se malo bolje razaznaju. Nos i usne počinju da dobijaju svoj oblik. Formiraju se i rukice i nogice, iako sada još uvek više izgledaju kao vesla, ali kako nedelja bude odmicala postaće bolje definisati. Takođe, ove nedelje počinju da se formiraju i polne žlezde vaše bebe, ali je još uvek prerano da se na ultrazvuku vidi da li je dečak ili devojčica.

Tehnčki, beba je i dalje embrion i ima mali rep, što je produžetak repne kosti, ali sada već počinje da liči na ljudsko biće. Rep će potpuno nestati u roku od nekoliko nedelja.

Trudnoća u 7. nedelji – Vaše telo

Čak i ako nikome još uvek ne govorite da ste u drugom stanju, vaša beba svakako govori vama. Ne rečima, već tolikim simptomima trudnoće. Kao na primer ta dosadna mučnina koja vas prati i danju i noću, ili sav taj višak pljuvačke u ustima. A tu je i onaj drugi znak rane trudnoće koji sigurno ne možete prevideti, posebno kada se borite da zakopčate vašu košulju – sve te promene sa vašim grudima.

Ove nedelje vaš nezvani gost može biti konstipacija (zatvor). Dešava se da se debelo crevo malo ulenji za vreme trudnoće, a i hormon progesteron ima efekat usporavanja. Može vam pomoći ako pijete dosta tečnosti i u ishranu uvrstite hranu bogatu vlaknima.

Možda postanete posebno osetljivi na vrućinu, ali to je rezultat pojačane cirkulacije krvi u vašem telu i hormonalnih “strujnih udara“ uobičajenih u prvim nedeljama. Takođe, moguće je da ćete se osećati kao da ste ponovo ušli u pubertet sa svim tim bubuljicama. To se dešava isključivo zbog uticaja hormona koji divljaju u vašem organizmu u ovoj nedelji.

Moguće je da ćete se sve vreme osećati zaista umorno i koliko god da spavate, čini se da ne pomaže. To je veoma čest simptom rane trudnoće, ali do kraja prvog trimestra ćete povratiti svoju energiju.

Saveti za 7. nedelju trudnoće

djumbirUkoliko do sada niste bili kod ginekologa, ne gubite više vreme, već obavezno zakažite pregled. Takođe, zakažite posetu zubaru. Loša oralna higijena i bolesti desni se povezuju sa prevremenim porođajem, kao i sa drugim komplikacijama. Posavetujte se sa vašim zubarom o tome kako da održavate zdrave zube i desni tokom trudnoće.

Jutarnje mučnine mogu predstavljati veliki problem, naročito ako se ne javljaju samo ujutru nego tokom celog dana. Limun može biti od značajne pomoći, bez obzira na to da li pijete limunadu ili ga sisate. Takođe, đumbir kao dodatak hrani pomaže protiv gađenja i povraćanja. Jedite više manjih obroka i izbegavajte preveliki vremenski razmak između obroka.

Učinite svoju trudnoću zabavnom. Zamolite nekoga da vas fotografiše ove nedelje, pre ne nego što stomak počne da vam raste. Slikajte stomak svakog meseca i čuvajte slike dok se ne porodite. Oblačite istu odeću, stojte na istom mestu i zauzimajte istu pozu, najbolje iz profila. To je odličan način da pratite napredak, a i biće vam zabavno. Crno bele fotografije, akt ili polu akt mogu biti posebno lepe.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments