Back to homepage

Beba u dvadeset četvrtoj nedelji

Kada je vreme da dete počne da jede čvrstu hranu?

Mnogi roditeji se suočavaju sa istim problemom – beba odbija čvrtsu hranu. Šest meseci od rođenja vaše bebe označava novo poglavlje u njenoj ishrani – sada možete probiti led sa uvođenjem pirinčanih pahuljica ili joj ponuditi zalogaj čvrste hrane. Velike su šanse da će početi da krivi lice i pokušati da izgura hranu iz svojih usta jezikom. Nemojte klonuti duhom zbog reakcije vaše bebe – treba joj samo malo vremena da se navikne na novi ukus i teksturu, kao i na uzimanje hrane kašikom.

Prvih nekoliko nedelja probajte da dajete vašoj bebi lakšu i kompletno ispasiranu hranu. Gledajte da joj postepeno nudite jednu po jednu vrstu hrane – na ovaj način ćete brzo otkloniti mogućnost pojave potencijalnih alergija ili osetljivosti na hranu.

Čvrsta hrana i alergije kod dece

Sa toliko puno pompe oko porasta učestalosti alergija kod dece, nije ni čudo što se mnogi roditelji osećaju uznemireno po pitanju uvođenja čvrste hrane u bebinu ishranu. Dok je tačno da su intolerancije i alergije u porastu, možete uvesti nove namirnice u bebinu ishranu na način koji može da identifikuje i smanji potencijalne reakcije.

Dok vaša beba ne napuni 9 meseci, uzdržite se od uvođenja pšenice i proizvoda od soje – umesto toga, držite se pirinčanih cerealija i voća i povrća sa malom količinom alergena.

Kada počnete da uvodite meso, prvo počnite sa piletinom (pripremite je na pari a zatim je iseckajte), a ostavite mlečne proizvode po strani sve dok ne bude imala 12 meseci. Žumanca možete uvesti posle 9. meseca, ali opet, sačekajte dok ne napuni 12 meseci pre nego što uvedete i belanca.

Uspešno uvođenje čvrstih namirnica

Iako je primamljivo da prvo ponudite svojoj bebi sve slatke namirnice (jabuka i kruška su jedan od popularnih prvih izbora), probajte u početku da ih izbegavate. Često je slučaj da bebe koje se prvo upoznaju sa slatkom hranom nakon toga odbijaju skrobno povrće koje je manje slatko od voća, kao što su krompir, šargarepa ili bundeva.

Takođe, izbegavajte da začinjavate bebinu hranu – ne treba joj dodatna so ili šećer u hrani. Čulo ukusa vaše bebe je osetljivije od našeg, tako da će ona uživati u hrani za koju mi smatramo da je jednostavna i ne naročito ukusna. I pre nego što zaključite da vaša beba ne voli određenu vrstu hrane, dajte joj da pokuša novu hranu barem pet do šest puta. Mnoge bebe će odbiti nove ukuse mnogo puta pre nego što odluče da im se zapravo sviđaju.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments