Back to homepage

Beba u trinaestoj nedelji

Okretanje glave za vama

Do 13. nedelje, nekoliko razvojnih tačaka vaše bebe će se objediniti u jednu divnu celinu – kada uđete u sobu, okretaće se za vama. U ovom periodu prepoznavaće vaš glas (i glas oca) i počeće da pokazuje veliko uzbuđenje kada joj priđete – udaraće nogicama, smejaće se, smešiće se, i imaće trzave pokrete tela.

Vi i vaš partner ste najbolji ljudi na svetu iz perspektive vaše bebe – uostalom, vi je hranite, oblačite, mazite i brinete o njoj – u ovoj fazi, vaša beba će učiniti sve da vam privuče pažnju.

Spavanje, sindrom iznenadne smrti kod odojčadi i prevrtanje u toku spavanja

Dok su sve bebe ispod jedne godine rođenja teoretski u riziku od sindroma iznenadne smrti, većina ovakvih smrti se dogodi kod beba između dva i četiri meseca starosti. Dok se većina roditelja upozna sa time kako smanjiti faktore rizika povezane sa sindromom iznenadne smrti kod odojčadi, mnogi roditelji počinju da se brinu o bebinoj sigurnosti od momenta kada može da se okrene, pošto više nije moguće da spava samo dok je na leđima.

Definitivno je tačno da spavanje na leđima značajno smanjuje rizik od ovog sindroma, ali većina zdravstvenih radnika se slaže da onda kada vaša beba bude umela da se okrene na prednji deo tela, njen rizik od sindroma iznenadne smrti je smanjen pošto može da se “spasi” od ležanja na stomaku; bebe koje ne mogu nezavisno da se kreću su one koje su pod rizikom. Ipak je i dalje preporučljivo da stavite bebu da spava na leđima, jer je ovo najpogodnija pozicija za sigurno spavanje, kao i pozicija u kojoj je navikla da zaspi.

Masaža za bebu

Masaža za bebu je odličan način da provedete tiho vreme sa vašom bebom. Na kraju krajeva, ne vole li svi da budu izmasirani? Ako uključite malo masaže u vašu rutinu na kraju dana – kupanje, masaža, pidžama, hranjenje, krevet – primetićete da je vaša beba toliko opuštena kada je ubacite u krevet da će zaspati u trenutku.

Masaža čak može pomoći sistemu za varenje vaše bebe; ako je vaša beba neobuzdana ili pati od grčeva ili refluksa, možete naučiti posebne tehnike masaže koje se fokusiraju na oslobađanje ove neprijatnosti.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments