Back to homepage

Beba u šesnaestoj nedelji

Prigovaranje

Pa, moralo je i to da se dogodi – posle svih tih divnih osmeha i neodoljivog smeha vaše bebe koji su vas činili da se osećate kao da ne možete pogrešiti, vaša beba će u ovom periodu otkriti kako da vam stavi do znanja svoje negodovanje. Nećete više moći da joj uzmete igračku, ili da je podignete kako biste je pomerili, a da ona ne iskaže mišljenje povodom toga. A ako nije srećna, poslaće vam jasnu i glasnu poruku tako što će vrištati, plakati, lupati nogicama (koliko god može) i generalno praveći galamu koju nećete moći da ignorišete. Kako naredni meseci budu prolazili, počeće sve više da ističe svoju ličnost i mišljenje.

Stavljanje predmeta u usta

Sada kada vaša beba može držati igračke u svojim rukama, da li ste primetili koliko često (i koliko brzo) one završe u njenim ustima? Da li ovo znači da je gladna? Da li su joj igračke ukusne? Usta su vrlo osetljivo područje – imaju više nervnih završetaka po kvadratnom milimetru nego bilo koji drugi deo tela – i na ovaj način vaša beba koristi svoja usta da nauči više o predmetu koji je interesuje. Njena usta joj mogu otkriti više o teksturi, obliku i temperaturi predmeta od njenih ruku i očiju.

Stavljanje igračaka u usta takođe će naučiti vašu bebu veštine koje će joj biti potrebne kasnije kada bude učila da žvaće i guta hranu, kao i da priča.Važno je, međutim, da uvek pazite na to šta vaša beba stavlja u svoja usta – većina igračaka sa oznakom “nije prikladno za decu manju od tri godine” imaju ovu oznaku zbog rizika od gušenja koji ove igračke predstavljaju za malu decu.

Prva prehlada vaše bebe

Svi znamo da obična prehlada nije ozbiljna stvar, ali može učiniti da se osetite zabrinuto, a s obzirom da vaša beba ima još neizgrađen imunološki sistem, suočavanje sa prvom prehladom može biti veliko opterećenje i za nju i za vas.

Evo nekoliko saveta:

  • Koristite isparivač vazduha u sobi u kojoj spava.
  • Da biste smanjili gušenje bebe noću, podignite jedan deo bebinog kreveca kako bi joj glava bila na višoj poziciji u odnosu na ostatak tela.
  • Utoplite je, ali ne previše.
  • Koristite paracetamol ako ima temperaturu, ali pokušajte da izbegnete druge lekove bez recepta za prehladu, jer ovo može uzrokovati brkanje simptoma.
  • Budite spremni na to da će verovatno u narednih 72 sata vaša beba biti nervozna i neraspoložena – možda neće želeti da spava ili da se hrani kako treba u tom periodu.
  • Ako ste zabrinuti, odvedite je da je pregleda lekar opšte prakse.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments