Back to homepage

Beba u dvadeset drugoj nedelji

Posezanje za predmetima

Vaša beba nije više mala pasivna osoba koja samo posmatra šta se dešava oko nje – sada i ona želi da se baci u akciju, a deo toga je želja da dohvati predmete koji su van njenog domašaja. Ne tako davno, bačena igračka bila je zaboravljena igračka ali sada, sa pamćenjem koje je sve bolje, zna da je može dobiti natrag ako vam se žali (odnosno kukumavči) kako biste joj je vratili, ili tako što će sama ispružiti ruke da je uzme natrag.

Uspešno posezanje za predmetima kada je na stomaku ili kada sedi uspravno zavisi od toga koliko je vaša beba sposobna da se izmanevriše u poziciju gde može najbolje da izbalansira sopstvenu težinu dok pruža ruku. U početku će često biti neuspešna i završiće sa licem na podu. Odolite iskušenju da joj pomognete – umesto toga, posmatrajte šta radi i pružite joj pomoć samo ako se zaglavi ili postane uznemirena.

Stimulisanje vaše bebe

Sada kada vaša beba želi da se uključi u svet, trebaće vam da nađete nekoliko dana da je zabavite. Mala deca vole da uče kroz ponavljanje, tako da kada joj pokažete neku novu igru, pripremite se na to da je igrate u nedogled.

Pozitivna energija

S obzirom da brinete o maloj bebi, razni ljudi davaće vam razne vrste saveta oko roditeljstva – neke koji su dobri, a neke koji zvuče veoma čudno. Ali jedna stvar oko koje se svi slažu je – da biste izvukli ono najbolje iz vašeg deteta i ohrabrili ga da proba nove stvari, morate mu pružiti puno pozitivne energije. Ako vidite da vaša beba radi nešto što želite dodatno je podstaknete, uverite se u to da zna da je primećena i da ste vrlo zadovoljni njome. Obično je dovoljno da dosta tapšete i ohrabrite vašu bebu uzbuđenim glasom.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments