Back to homepage

Razvoj bebe po nedeljama

Razvoj bebe po nedeljama

Prva godina života je veoma dinamična kako za roditelje, tako i za samo dete. Kroz prvih dvanaest meseci života, dete razvija i um i telo. Uz učenje da drži predmete, dete počinje da sedi, hoda, priča i prepoznaje lica. Uz to, u prvoj godini života, uz majčino mleko, beba počinje da konzumira i drugu hranu.

Iako je razvoj i napedak na različitim nivoima individualan, a saveti lekara o ishrani, te razvijanju psihomotornih funkcija su različiti, postoje neki obrasci koji važe za sve bebe. U početku, beba će većinu vremena provoditi spavajući, a aproksimativno, sa dva meseca počeće samostalno da drži glavu. Savet je da se vežbanje sedenja uvede sa šest meseci, sa devet meseci deca se polako uspravljaju,  dok bi do 15. meseca života dete trebalo samostalno da hoda.

Što se razvoja govora tiče, bebe od dva meseca počinju da ispuštaju neartikulisane zvukove, a sa oko pet meseci sklapaju i prve slogove. Sa 10 meseci, beba otkriva da reči i zvukovi imaju smisao, a do prve godine, trebalo bi da već zna nekoliko reči. Od tog trenutka, govor se ubrzano razvija.

U nastavku otkrijte detaljne opise razvoja beba, po mesecima, do prve godine života. Važno je još jednom napomenuti da je psiho-fizički razvoj beba individualan i da nema potrebe za brigom ukoliko se dete ne uklapa u standardne obrasce.

Razvoj bebe po nedeljama

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
A
4 godine ranije

Zasto nema i posle 34e nedelje?