Back to homepage

Šesta nedelja trudnoće

Šesta nedelja trudnoće – Ove nedelje polako počinjete da prihvatate činjenicu da ste u drugom stanju i da se morate odreći nekih zadovoljstava. Konzumiranje cigareta, alkohola i droge je veoma rizično tokom trudnoće. Vreme je da prestanete sa tim lošim navikama, s obzirom da se vaša beba sada nalazi u veoma bitnoj fazi razvoja. Ovo je takođe vreme kada možete osetiti zabrinutost od pobačaja, što je sasvim uobičajen strah, naročito u prvom tromesečju, odnosno u prvih 12 nedelja.

Ako kojim slučajem još uvek niste utvrdili trudnoću, sada je pravo vreme da uradite test za utvrđivanje trudnoće.

Vaša beba

sesta nedelja trudnoce6. nedelja trudnoće je veoma značajna nedelja za razvoj vaše bebe. Sada se vaša beba može i zvanično izmeriti. Bez obzira na to što je nama logično da se meri od vrha glavice do stopala, takav način merenja je isuviše neprecizan, jer je već sada beba sklupčana i savija taj deo tela koji će kasnije postati njene nogice. Standardna procedura merenja bebe na ultrazvučnom pregledu je od temena do kraja kičmenog stuba.

Prosečna veličina bebe u ovoj nedelji je 5-6 mm. U ovoj nedelji beba liči na malog punoglavca – glavica je i dalje veoma velika u odnosu na telo i sićušne izrasline koje će se kasnije formirati u rukice i nogice. Ali ne brinite, ovakav izgled se neće dugo zadržati, jer će se od sada svakog dana dešavati velike promene. Na bebinoj glavici se naziru rupice iz kojih će se kasnije razviti uši i oči. U ovoj nedelji se, takođe, počinju formirati vilica i kičma.

Na ultrazvučnom pregledu sada možete videti otkucaje srca vaše bebe! Maleno srce je već počelo da kuca, i to skoro duplo brže od vašeg, sa oko 110 otkucaja u minuti. Ove nedelje takođe počinju da se formiraju i važni unutrašnji organi kao što su jetra, bubrezi i pluća.

Trudnoća u 6. nedelji – Vaše telo

Verovatno imate iste simptome kao i prošle nedelje, samo još izraženije. Više mučnine, veća osetljivost na mirise, umorniji ste i uopšte osećate manjak energije. Takođe, moguće je da će vam koža postati suvlja i samim tim početi da svrbi i da se peruta. U ovom periodu su uobičajene promene raspoloženja, tako da možete uhvatiti sebe kako ste u jednom trenutku neraspoloženi, a u drugom se smejete. Uzrok ovakvih emocija su hormoni. Verovatno ćete se dosta vremena osećati bolesno, ili s druge strane, gladno. Neke žene počinju da osećaju žudnju za hranom već u ovoj ranoj fazi trudnoće, kao i želju za namirnicama na koje inače ne bi ni pomislile.

Grudi i bradavice vam mogu postati još osetljivije. Uzrok plavkaste boje grudi je nadutost krvnih sudova i dojke mogu veoma brzo da se povećaju. Takođe, bradavice vam mogu postati tamnije. Moguće je da ćete primetiti pojačan vaginalni sekret. To je normalna pojava, ali ako je preteran i izaziva svrab ili ima neprijatan miris, obavezno se obratite lekaru, jer je gljivična vaginalna infekcija česta u trudnoći.

Još jedna česta pojava je i povećano stvaranje pljuvačke, pa ćete možda osetiti potrebu da više gutate. To je normalna pojava koja će proći kako nedelje budu odmicale. Tu je i potreba za čestim mokrenjem. Vaše telo se možda još uvek nije promenilo spolja, ali iznutra se promene svakako dešavaju.

Česta potreba za mokrenjem je simptom u kom ni jedna trudnica ne uživa, posebno kada vas to probudi u toku noći, ali to je jedan od najčešćih simptoma trudnoće, posebno u ranim fazama. Zašto? Zbog jedne stvari – hormon trudnoće hCG izaziva povećanje protoka krvi u karlicu, što je dobro za povećanje seksualnog zadovoljstva, ali ne tako dobro kada se nalazite u bioskopu i gledate film od dva sata.

Dodatno, vaši bubrezi postaju sve efikasniji u oslobađanju vašeg tela od otpada. Dodajte tome činjenicu da se vaša materica širi i da počinje da se spušta na bešiku, ostavljajući manje prostora za skladištenje urina. Srećom, ovaj pritisak često prođe kada materica počne da se širi unutar trbušne šupljine u dugom trimestru.

Takođe, šanse da prođete kroz devet meseci bez gorušice su ravne nuli. Ali ove simptome možete umanjiti ako jedete sporije i izbegavate odeću koja steže stomak. Neke žene se oko 6. nedelje trudnoće žale i na glavobolje. Pokušajte da ne uzimate tablete nego da isprobate neke jednostavne prirodne metode – prilegnite malo, pojedite nešto zdravo, povećajte unos tečnosti ili se istuširajte toplom vodom. Pomoći će i masaža glave i skalpa.

Saveti za 6. nedelju trudnoće

Mučnine dolaze bez najave, traju kratko i obično su povezane sa iznenadnom glađu. Zato budite spremni da u svojoj tašni imate nešto za grickanje i malo vode. Vitamine nikad ne uzimajte uz limunadu ili sok od pomoradže jer kombinacija kiselina još više može da uznemiri stomak.

Nemojte biti zabrinuti ako u ovoj nedelji izgubite na težini. Mučnina i povraćanje mogu dovesti do gubitka kilograma, a imaćete dovoljno vremena da dobijete na težini i udebljate se u narednim nedeljama.

To što vam je test pokazao trudnoću ne znači da ne treba da dobijete potvrdu i od lekara. Izaberite lekara koji će vam voditi trudnoću. Očekujte da će ovaj prvi od mnogih prenatalnih pregleda biti uzbudljiv.. Imaćete temeljan pregled, uključujući i Papa test (ako ga niste radili skoro), kao i testove krvi za određivanje vaše krvne grupe, Rh faktora, da li imate manjak gvožđa i da li je vaša beba u riziku od hromozomopatija.

Takođe ćete biti testirani na seksualno prenosive bolesti, imunitet na nemačke boginje (rubeole) i etničko-specifične genetske bolesti. Plus, treba da piškite u posudu, a to vam sigurno u ovom periodu neće biti problem, tako da se vaš urin može testirati na glukozu, proteine, crvena i bela krvna zrnca i bakterije.

Za prvu posetu lekaru spremite sva pitanja koja vas interesuju. Zapamtite, ne postoje glupa pitanja u ovom periodu!

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments