7 najčešćih razloga zašto beba odbija čvrstu hranu

04/02/2023 12:17

7 najčešćih razloga zašto beba odbija čvrstu hranu

Ukoliko imate problem sa tim da vaša beba jede čvrstu hranu, u nastavku saznajte šta sve može da se krije iza ovakvog ponašanja.

Od šest do 24 meseca nastupa period kada beba isprobava nove ukuse i počinje da jede čvrstu hranu. Izbirljivost u ovom periodu veoma je retka, ali naravno, budući da je svako dete različito, i do ovoga može doći.

Pročitajte i… Idealne prve kašice za bebe

Dešava se da dete odbija hranu kada prosto nije gladno, pa je zato veoma važno da ima redovne obroke i ustaljen vremenski raspored kada i šta jede. 

Majčino mleko daje detetu najveći broj nutrijenata, do otprilike devet meseci, što znači da je važno uvrstiti i drugu hranu ranije, a od šest do devet meseci, vreme je za brojne eksperimente kada je hrana u pitanju.

Pročitajte i… Kako da znamo da je samo dojenje dovoljno za bebu?

Ukoliko dete odbije hranu prvi put, to nije razlog za brigu, a ovakvo ponašanje može da potraje i do prvih nekoliko nedelja od uvođenja hrane, koja nije majčino mleko. Ipak, ukoliko beba i sa sedam meseci odbija hranu, vreme je da potražite pomoć pedijatra.

Zašto beba odbija čvrstu hranu

  1. Neke bebe nisu tada gladne. Beba ima veoma mali želudac, pa je potrebno hraniti dete na svaka dva sata, odnosno na tri sata kada napuni 12 meseci. Sa šest meseci, bebe još uvek sisaju i potrebno je da ih hranite pet do šest puta dnevno. Prvo, uvodite čvrstu hranu jednom do dva puta dnevno, jednu do dve kašike između dojenja. Svakim danom povećajte dozu. Ne postoji pravilo da je majčino mleko prioritetnije u odnosu na čvrtu hranu u ovom periodu, ali većina majki upravo ovo radi. Iz tog razloga, desi se da je beba jednostavno sita kada dođe vreme za čvrsti obrok.
  2. Beba je umorna ili nervozna. Ukoliko dajete detetu čvrstu hranu pre spavanja, beba će možda biti nezainteresovana za hranu, jer je umorna. Probajte da je nahranite nakon spavanja ili kada je budna i srećna.
  3. Različita struktura hrane. Neke bebe vole malo čvršću, dok druge uživaju u gnjecavijoj hrani. Zato eksperimentišite dok ni vi ni vaša beba ne shvatite šta joj najviše odgovara.
  4. Okruženje ometa pažnju. Fokusirajte se na sam obrok, ne dajte detetu da jede pred crtanim filmom, jer tako postoji mogućnost da neće hteti da jede. Isto tako, stvorite naviku da dete jede za stolom ili hranilicom, a ne u sobi ili pak dok je u šetalici.
  5. Previše pritiska. Ukoliko se konstantno brinete oko hranjenja bebe i stvarate tenziju, beba može osetiti pritisak, te izgubiti apetit.
  6. Bebi je neprijatno. Ukoliko je svetlo prejako, beba ima usku odeću, gasove, zatvor, bol usled rasta zuba ili je pak puna pelena, postoji velika mogućnost da će odbijati hranu. U tim slučajevima proverite pelenu i odeću, a kada je razlog odbijanja hrane rast zuba, ponudite detetu jogurt, jabuku, bananu ili sir. Ukoliko dete ima zatvor, neka pije više vode i jede više vlakana.
  7. Imajte na umu da obrok treba da bude količinski dovoljan da stane bebi u usta i da može da ga sažvaće, odnosno promulja desnima dok ne proguta, bez poteškoća. Prevelika porcija ili žilava hrana može stvoriti problem kod deteta, te može i zato da odbija hranu.
04/02/2023 12:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments