Kada je najrizičnije vreme za trudnoću?

06/11/2021 12:36

Kada je najrizičnije vreme za trudnoću?

Nova istraživanja su pokazala da razmak između dve trudnoće utiče na rizičnu trudnoću.

Naime, razmak od manje od godinu dana između dve trudnoće, povećava rizik za njen ishod.

Rizična trudnoća

Stručnjaci tvrde da rizik ne zavisi od starosti majke.

Istraživanje je obuhvatilo oko 150.000 trudnica u Kanadi u periodu od 2004. do 2014. godine. Prema rečima autorke studije Laure Šumers sa Univerziteta Britanske Kolumbije, rezultati su pokazali da su sve trudnoće u bliskom vremenskom razmaku, rizične.

Kako se računa razmak između trudnoća?

Razmak se računa kao vreme od porođaja jednog, do začeća drugog deteta. Ukoliko se trudnoća dogodi u manje od godinu dana, rizik ne postoji za majku, koja je mlađa od 35 godina, ali postoji za plod.

Pogledajte još: Soja snižava šećer u trudnoći

Naime, povećani su rizici od fatalnih ishoda, poput smrti ploda, smrti deteta tokom prve godine života, niske porođajne težine i preranog rođenja.

Kod žena starijih od 35 godina, rizik raste i za majku i za dete. Rizik je najveći ako između dve trudnoće prođe manje od devet meseci. Međutim, stručnjaci ističu da je dobra vest to što nema značajnije razlike u riziku ako razmak između trudnoća bude od 12 meseci do 24 meseca.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje idealni razmak, odnosno najbolje bi bilo da između dve trudnoće prođu dve godine, ali najmanje 18 meseci.

Rezultati istraživanja pokazuju da žene ne moraju da čekaju toliko dugo, nezavisno od toga koliko imaju godina. Naime, ovo je važno za starije žene, koje moraju izmeriti rizike kraćeg intervala između trudnoća s rizicima koji rastu s povećanjem starosti majke.

Studija je pokazala da je idealan razmak između dve trudnoće od 12 do 18 meseci.

06/11/2021 12:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments