Kako se izboriti sa dečijim prenemaganjem?

31/07/2018 12:38

Kako se izboriti sa dečijim prenemaganjem?

Jedno od nepoželjnih dečijih ponašanja svakako je prenemaganje.

Stručnjaci otkrivaju kako se izboriti sa takvim ponašanjem koje je frustrirajuće i zamarajuće, kako po roditelje tako i po okolinu.

Zašto se deca prenemažu?

Ekspert za roditeljstvo, Elizabet Pantalej ističe da ovakvo ponašanje deteta, ukoliko se ne preduzmu adekvatne mere, može postati svakodnevnica.

Dečije prenemaganje i zahtevanja su izluđujuća, te je potrebno na vreme reagovati i naučiti dete da na lep način zatraži ono što želi.

Pantelejeva navodi da mala deca vrlo dobro znaju šta žele samo nisu naučila da to traže na lep način. Kako su njihova osećanja površna, ona ne razmišljaju i ne brinu o manirima, već isključivo o svojim momentalnim potrebama.

Kako rešiti problem “prenemaganja”?

I mala deca mogu da nauče lepo da se ponašaju, ali je potrebno dosta vežbe, vremena, samokontrole i strpljenja. Vodite računa kako se ophodite prema detetu kada počne da se prenemaže. Nemojte vikati: “Nemoj da se prenemažeš!” – uradite to na blaži i lepši način, pa tako pružite svom detetu primer kako treba da se ponaša.
Elizabet Pantalej ističe takođe, da roditelji moraju izbegavati rečenice kao što su: “Nisam te čula”, “Nemoj mi reći” ili “Koja je magična reč?”.

Često su okidači ovakvog ponašanja glad, umor, izloženost ili potreba za pažnjom.
Ukoliko uspete da otkrijete koji okidač je u pitanju, sprečićete napade besa ili prenemaganje.

Ne posmatrajte takvo detetovo ponašanje kao grešku u vaspitanju, već kao priliku da naučite dete kako da bude ljubazno, rečima i delima.

31/07/2018 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments