Saveti: Kako do samostalnog deteta?

30/03/2021 19:01

Saveti: Kako do samostalnog deteta?

Statistika kaže da dete do 14 godine života 300 puta u toku dana izgovori reč “mama”. Deca kroz ponavljanje otkrivaju svet oko sebe, pokušavaju da dobiju odgovore na pitanja sa kojima se susreću, ali i skreću pažnju na sebe.

Biti roditelj je najteži posao, ali i najdivniji, iako se često susrećemo sa izazovima, postoje načini da se olakša odgajanje i vaspitanje. Kako bi pomogli roditeljima stručnjaci su sastavili listu saveta kako vaspitati samostalno i odgovorno dete.

pročitajte još i Kreativnost je urođena, ali je treba jačati

1. Dete sme da pogreši

Kako bi dete sutra moglo biti samostalna osoba mora sada da pogreši. Zato roditelji treba dopustiti da na greškama uči. Konkretno, ne treba uskakati čim dete počne da radi neki fizički posao. Ono o čemu treba voditi računa je samo da li taj posao predstavlja opasnost za dete, ali ne i da li ono može da ga sprovede.

2. Tri pravila domaćih zadataka

a) pravilo: Prvo treba da uradi ono što je najteže.

b) pravilo: Bez mobilnog telefona, preciznije, njega može koristiti samo ako je neophodno za rešavanje istog, ali bez sms poruka ili kuckanja sa drugarima.

c) pravilo: Ukoliko ide u školu, nakon urađenog domaćeg zadatka, knjige spakovati u nju i pripremite sve što je potrebno za sutrašnji školski dan. Međutim, ako prati online nastavu, treba da raspremi radni prostor i pripremi sve što je neophodno za sutrašnje obaveze.

3. Akronim G.U.U.U.

Roditelji treba da zapamte da su napadi besa često posledica, jer je dete gladno, uznemireno, usamljeno ili umorno.

4. Sitne pažnje

Dete treba učiti da je pomagati nekome svakodnevno neophodno, a ne samo u posebnim situacijama. S tim u vezi, dete bi trebalo bar jednom nedeljno da učini neko dobro delo, da li da pomogne prijatelju ili komšiji da ode u nabavku. Fokusirajući se na druge, dete će učiti šta znači biti zahvalan.

5. Bez komprosa

Istraživanje je dokazalo da deca starosti od 7 godina, ukoliko nemaju određeno vreme za odlazak na spavanje imaju više problema s ponašanjem od onih koji svako veče idu u krevet u isto vreme.

6. Dopustiti čitanje

Roditelji decu treba da podstiču da čitaju, ali i da im dozvole da sami biraju šta će. Afiniteti roditelja i dece nisu isti, te zato mame i tate bi trebalo da predlože, ali ne i da određuju koju knjigu će dete čitati.

7. Bez novčanih nagrada

Ukoliko se deci plaća nakon što su raspremili sobu, pokupili đubre za sobom ili obavili neki kućni posao, ono će očekivati novac svaki put kada bude zamoljeno da nešto obavi. Detetu jedino treba davati džeparac, da li na nedeljnom ili mesečnom nivou, kako bi naučilo da sa novcem raspolaže, ali ga ne treba nagrađivati na dnevnoj bazi.

8. Hrabrost

Samouvereno dete se odgaja ako ga učite hrabrosti i da ne oseća sramotu zbog malih, beznačajnih stvari – dozvoliti detetu da vas vidi u natraške obučenoj majici. Taj “propust” vi dočekajte sa osmehom. Isto tako, važno je kod dece ne razvijati iracionalne strahove koje roditelji imaju (strah od buba i slično).

9. Identična hrana

Dete mora naučiti da jede ono što konzumiraju i njegovi roditelji. Naravno, hrana treba da zadovoljava potrebe deteta u razvoju.

10. Ujednačen ton

Kako dete ne bi vikalo dok priča, umesto da se nadvikujete sa njim, počnite tiše da govorite. Na taj način dete će se fokusirati na reči koje izgovarate.

A kako da se snađu roditelji tinejdžera, kada shvate da imaju bezbroj nedoumica i prevelik broj prepreka koje se teško prelaze pogledajte u videu.

 

30/03/2021 19:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments