Od maja zamrzavanje embriona i jajnih ćelija o trošku države

27/03/2018 10:44

Od maja zamrzavanje embriona i jajnih ćelija o trošku države

U pitanju je jedna u nizu mera za povećanje nataliteta, a parovi koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom, moći će o trošku države, istom metodom da pokušaju da dobiju i drugo dete.

Podsećajući da država pomaže ventelesnu oplodnju još od 2006. godine, vršilac dužnosti direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da je prošle godine na proces vantelesne oplodnje upućeno 3.500 parova, a u prva tri meseca 2018. godine 886 parova.

“Ako napravimo projekciju do kraja 2018. godine, mi očekujemo da će to biti približno isti broj kao i u 2017. godini”, ističe Radojević Škodrićeva.

Za sada još nema preciznog podatka koliko je beba rođeno iz postupka vantelesne oplodnje, navodi Radojević Škodrićeva, ali napominje da liste čekanja za vantelesnu oplodnju ne postoje i da je procedura za to dosta pojednostavljena, a počinje kod svog lekara.

“Ove godine je RFZO zaključio ugovor sa šest državnih institucija i 11 privatnih zdravstvenih ustanova koje rade vantelesnu oplodnju”, dodala je Radojević Škodrićeva.

Besplatno zamrzavanje embriona

Škodrićeva je rekla da je Ministarstvo zdravlja od kraja prošle godine odlučilo da omogući besplatno čuvanje jajnih ćelija.

“Od maja meseca ove godine svi parovi koji uđu u postupak vantelesne oplodnje moći će višak jajnih ćelija ili embriona da zamrznu o trošku države”, naglašava Radojević Škodrićeva.

Škodrićeva je ukazala i da je Ministarstvo zdravlja prikupilo sve podatke od zdravstvenih ustanova koje rade vantelesnu oplodnju i uskoro će izaći sa analizom koje zdravstvene ustanove ispunjavaju sve neophodne kriterijume da mogu da poseduju banke reproduktivnih ćelija.

Izvor: RTS

27/03/2018 10:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments