I u državnoj bolnici beba iz zamrznutog embriona

10/08/2021 12:47

I u državnoj bolnici beba iz zamrznutog embriona

U Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” rođena je prva beba iz zamrznutog embriona, a u narednih par meseci očekuje se da na svet dođu još njih 10. Kako je preneo Javni servis Srbije, bolnica “Narodni front” je za ovaj poduhvat morala da obezbedi novu opremu, proširi tim, a prednosti zamrzavanja embriona su brojne.

– Mi na taj način omogućavamo majkama, roditeljima da još jednom probaju, a bez prolaska kroz celu mučnu i dugačku proceduru vantelesne oplodnje. Danas kod nas u Srbiji svaka žena ima pravo na tri stimulisana ciklusa, to je kompletan proces i na tri vraćena odmrznuta embriona o trošku države – rekao je za RTS doktor Željko Miković, direktor GAK “Narodni front”.

Lekar je još objasnio i da na zamrzavanje embriona ide svako ko može da uđe u proces vantelesne oplodnje, dodajući i da je trenutno veći broj vantelesnih oplodnji, uz maksimalnu uspešnost. Prema navodima, od početka godine urađeno je 360, a prethodnih godina do 250 tih tretmana.

– Zaista smo dobili fantastičnu opremu sa kojom retko ko može da se pohvali. Nove inkubatore, laminarne komore, mikroskope, ultrazvukove. To poverenje države je omogućilo da mi ove rezultate možemo da postignute i da se rađaju bebe iz zamrznutih, odnosno odmrznutih embriona i da dupliramo broj postupaka – istakao je Miković dodajući da je od početka godine rođeno 4.681 beba.

Mali Mehmed u Srbiji nije prva beba rođena iz zamrznutog embriona. Podsećanja radi, Centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu izveo je prvu uspešnu trudnoću iz zamrznutog embriona. U februaru ove godine rođena je devojčica Danica. Pre nje rođen je i dečak Jakov i to još 2014. godine.

Kako je tada preneo Blic, u Valjevu , tačnije tamošnji Centar za vantelesnu oplodnju 16. septembar 2014. treba da upiše zlatnim slovima, jer je na svet došlao prva “beba sa leda”.

Iako se ovaj postupak pokazao uspešnim u poslednjih gotovo deceniju, nije objavljeno da li Republički fond za zdravstveno osiguranje  zamrzavanje i odmrzavanje priznaje kao trošak, koji treba da se finansira iz budžeta države. Pre dve godine najavljeno je da roditelji više neće morati da plaćaju 240.000 dinara radi zamrzavanja jajnih ćelija i spermatozoida.

 

 

10/08/2021 12:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments