Ministartsvo zdravlja uvodi smernice zbog nezadovoljstva porodilja ishranom u zdravstvenim ustanovama

30/01/2018 11:34

Ministartsvo zdravlja uvodi smernice zbog nezadovoljstva porodilja ishranom u zdravstvenim ustanovama

Jedan od pokazatelja za procenu i praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite je zadovoljstvo korisnika pruženim zdravstvenim uslugama.

Na osnovu istaživanja zadovoljstva korisnika, koje se sprovodi prema stručno- metodološkom uputstvu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutˮ i na osnovu analize rezultata, na skali srenjih ocena zadovoljstva korisnika određenim karakteristikama bolničke zdravstvene zaštite u državnim zdravstvenim ustanovama Republike Srbije, opšte zadovoljstvo uslugama ishrane zauzima najniže mesto.

Pritom, uslugama ishrane su najnezadovoljnije pacijentkinje odeljenja ginekologije i akušerstva.

Imajući u vidu da je zdravlje žena tokom trudnoće, porođaja i materinstva jedan od prioriteta sistema zdravstvene zaštite Republike Srbije, shodno Nacionalnom programu zdravstvene zaštite žena, dece i omladine („Službeni glasnik RSˮ, broj 28/09), posebna radna grupa Ministarstva zdravlja donosi Smernice za unapređenje ishrane trudnica i porodilja u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

Smernice za unapređenje ishrane trudnica i porodilja

Smernice za unapređenje ishrane trudnica i porodilja u stacionarnim zdravstvenim ustanovama imaju za cilj da podsete na principe pravilne ishrane u periodu trudnoće i dojenja i da predloženim dnevnim jelovnicima daju primere primene dijetetskih šema.

Unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite, kao jednog od načela zdravstvene
zaštite, shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, sastavni je deo svakodnevnih aktivnosti zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika i svih drugih zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

Smernice, šematski prikaz i preporučene dnevne doze unosa nutritivnih vrednosti, te primere jelovnika, naći ćete OVDE.

30/01/2018 11:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments