Kome sve možemo prijaviti vršnjačko nasilje?

13/12/2017 14:09

Kome sve možemo prijaviti vršnjačko nasilje?

Ukoliko ste pretrpeli bilo koji vid nasilja, uključujući i vršnjačko, uz SOS brojeve, nasilje možete prijaviti i državnim institucijama.

Škola

Nasilje u školi možete prijaviti nastavniku, profesoru, psihologu, pedagogu ili direktoru škole. Kada dođe do bil kakvog nasilja među decom, školska ustanova je dužna da preduzme sve mere kako bi nasilje stao, a ukoliko ima potrebe, zatražiti pomoć drugih radnika škole ili pak policije. Po prijavljivanju nasilja, potrebno je obavestiti roditelje deteta nad kojim je vršeno nasilje i deteta koje je vršilo nasuje.

Policija

Policiji se možete obratiti putem broja 192, ili na poseban SOS telefon 0800100600. Policija je u obavezi da, po prijavi, odmah interveniše.

SOS Ženski centar

Sos Ženski centar je nevladina neprofitna organizacija koja se bavi prevencijom i posledicama nasilja u društvu, sa akcentom na porodičnom nasilju. Centar broji oko 40 aktivnih volonterki, mahom studentkinje i apsolventkinje psihologije, pedagogije i prava, kao i studentkinje sa Medicinkog fakulteta. Radno vreme Sos Ženskog centra je svakog radnog dana od 18 do 22 časa, a broj telefona je 021/422-740.

Zdravstvene ustanove

Zdravstvene ustanove dužne su da pruže adekvatnu medicinsku pomoć, negu i zbrinjavanje osobama koje su pretrpele nasilje. Po službenoj dužnosti zdravstveni radnici su u obavezi da slučajeve nasilja prijave policiji ili tužilaštvu.

13/12/2017 14:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments