Čega se roditelji plaše?

22/08/2021 13:17

Čega se roditelji plaše?

Roditelji se najviše boje fizičkih pretnji.

Kada su njihova deca u pitanju, roditelji se najviše plaše mogućnosti da se dete povredi, mame malo više od tata. Na drugom mestu nalazi se briga o dečijem učinku u školi, kao i strah da će druga deca povrediti njihovo dete.

Prema statistici majke su zabrinutije od očeva, pogotovo kada su navedeni problemi u pitanju.

Bezbednost na Internetu

Kada je reč o problemima na internetu, zabrinutost oba roditelja je ista. Naime, oni su u strahu da njihovo dete može provoditi previše vremena na Internetu. Nešto manje su zabrinuti za opasne kontakte putem Interneta.
Prema sprovedenom istraživanju, roditelji generalno smatraju da se problemi na Internetu više ispoljavaju kada deca malo porastu i ne misle da je to problem koji može da se veže za malu decu.
Prema mišljenju stručnjaka roditelji jesu u pravu kada su stava da se onlajn rizici povećavaju usled veće dečije aktivnosti na Internetu, međutim i mala deca su pod rizikom kada koriste Internet. Rizici kojima deca mogu biti izložena ne smeju se zanemariti niti potceniti. Roditelji moraju voditi računa o sigurnosti od prvog momenta kada dete počne da koristi Internet i zajedno, podjednako preuzeti odgovornost.

Međutim, prema statistci majke preuzimaju najveću odgovornost kada su u pitanju sledeće teme: prijatelji njihove dece (41 odsto), gde se njihova deca kreću nakon škole (38 odsto), šta mališani rade u slobodno vreme (36 odsto), kao i da li deca adekvatno troše svoj novac (37 odsto).

Očevi su uglavnom odgovorni za teme koje su vezane za sprečavanje problema: kontakt njihove dece sa nepoznatim ljudima na Interenetu (10 odsto), posećivanje stranica sa neprikladnim sadržajem (14 odsto), kao i sajber maltertiranje (11 odsto).
22/08/2021 13:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments