Šta bebe rade u stomaku?

05/07/2021 19:56

Šta bebe rade u stomaku?

Gotovo da ne postoji trudnica koja bar jednom nije poželala da ima u svom domu ultrazvuk, kako bi videla šta beba radi u stomaku. Ono što majke mogu da prepoznaju je, najčešće, ritanje i okretanje bebe ili njeno štucanje. Međutim, bebe još mnogo toga rade u materici.

Kako piše The New York Times, bebe u stomaku još i piške, ali i plaču. Kako navodi portal, bebe piške u materici i to često. Plodova voda je dečja mokraća. Detetovi bubrezi se formiraju krajem prvog tromesečja i beba tada počinje da guta amnionsku tečnost, te je izlučuje i ponovo guta, navodi.

U stomaku bebe ne dišu na način kao i mi, jer su tečnosti. Kiseonik dobijaju preko pupčane vrpce  od majke, ali prave slične pokrete kao mi kada udišemo, jer se spremaju za prvi udah po rođenju.

možda vas zanima i: 5 stvari koje niste znali o razvoju bebe

Bebe mokre, ali ne kake, uglavnom, u materici dok su. Prva stolica se pojavi u prvih 24 sata od rođenja. Ta stolica se zove mekonijum čine ga ćelije, žuč, dlake, krv i plodova voda. Ponekad se desi da beba kaki dok je u stomaku, i to uglavnom u slučajevima kada je “prošao” termin ili je beba doživela stres pre ili tokom porođaja. Ukoliko se to desi, lekar preporučuje da se prati stanje bebe neko vreme nakon rođenja, kako bi bio siguran da novorođenče nije udahnulo mekonijum, jer bi moglo doći do infekcije.

Da bebe plaču i u stomaku tvrde istraživači iz Londona. Naime, još davne 2005. godine objavili su studiju kojom tvrde da bebe u materici plaču. Ova informacija za majku može biti potresna, treba biti svestan da bebe u stomaku mogu da iskuse negativne emocije. Međutim, sve dok je u stomaku, okruženje je to koje joj pruža utehu.

Stručnjaci još tvrde u stomaku mogu otvoriti okice u materici i videti i to oko 26. nedelje trudnoće, piše Little Things. Stručnjaci, navode i da je čulo vida poslednje poslednje čulo koje dete razvijadok je u stomaku.

05/07/2021 19:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments