Da li je posao domaćice prepoznat kao posao?

28/04/2020 12:29

Da li je posao domaćice prepoznat kao posao?

Domaćica je osoba, najčešće žena, koja je, opet najčešće, u braku, nema zasnovan radni odnos, a obavlja sve kućne poslove i vodi računa o kompletnoj porodici, dok muž, najčešće, obavlja poslove van kuće i izdržava ukućane.

Od vremena emancipacije žene do danas više puta se postavljalo pitanje da li je moguće da se poslovi koje domaćica uradi svaki dan, i to više puta, ne prepoznaju i ne priznaju. 

Pored ovih stavki koje se nekako usput podrazumevaju u društvu, dogodilo se sledeće: šta bi bilo kada bi se svakoj domaćici plaćao rad u kući, bar u visini minimalca?

Bilo bi suvišno komentarisati da nije u redu da pravdamo posao domaćice kao nešto što je u prirodi žene, a tek da pravdamo svakoga ko misli da je u njenoj biti da se muči. Naravno, ovde je reč i o ženama koje vole taj posao i rade ga iz ljubavi, jer svaki posao je – izbor.

Da se vratimo na probleme koje posao domaćica i danas povlači za sobom. 

Dakle, ukoliko joj je to jedini posao, njoj ne ide radni staž, niti sve beneficije koje po Zakonu o radu ima, a naravno nije ni prijavljena. Na kraju, ona nema penziju, eventualno je nasleđuje. Imajte na umu da je tako bilo sa našim bakama. 

Za vreme naučne konferencije „Naučnice u društvu“, koja je održana u februaru ove godine, spomenuto je i etiketiranje domaćica u kontekstu u kome sa danas zaista koristi.

Dominantni diskurs u javnosti da je žena patriotkinja, majka, lepotica i domaćica je osnovna prepreka za vidljivost žena i ravnopravan tretman u nauci, izajvila je tada Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković (danas.rs).

Dakle, etiketiranje domaćica koristi se danas dvojako: da pokaže da bi žena trebalo da bude upravo to i da je odvrati od puta napredovanja na prvoj prepreci, a sa druge strane podstiče teme o celokupnom bavljenju tog posla danas u kontekstu žene, koje ima brojne nerešene probleme.

Na kraju, prema nekim podacima koji se mogu pronaći u stranim člancima na ovu temu, kada bi žena naplaćivala svoj rad, domaćice bi zarađivale oko 162 hiljade dolara godišnje. Pre nego što počnete da preispitujete cifru, setite se sledećeg: kada žena postane majka, ona – vodi punu brigu oko deteta (ili izvršava većinu obaveza), plus održava muža i dom. 

Pretvorite to u sate, pa u novac.

Mislite li sada da je mnogo?

28/04/2020 12:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments