Kako trudnoća utiče na mozak

03/05/2018 14:38

Kako trudnoća utiče na mozak

Trudnoća se naziva i drugim stanjem, zato što predstavlja određene promene u ženskom organizmu. Majčinstvo menja osećaje, ono menja veličinu, strukturu i delove mozga koji utiču na osećanje i saosećanje.

Prema studiji, većina ovih promena stanja traje i do dve godine nakon porođaja. Ukoliko su promene izraženije, veza sa detetom je jača.

Grupa istraživača sa Univerziteta u Barseloni, putem magnetne rezonance, skenirala je mozak žena pre trudnoće i nakon što su postale majke. Rezultat je pokazao gubitak sive mase u nekoliko regija. Posledice mogu biti različite. Naime, gubitak sive mase može negativno da se odrazi na kasniji život, ali može biti i trenutna posledica.

Naučnici smatraju da bi ovaj slučaj, gubitak sive mase, mogao biti od koristi majkama u obavljanju majčinske dužnosti.

Ipak, studija najviše podržava mogućnost prema kojoj se na ovaj način mozak prilagođava za budući život majke. Naime, svi delovi, regije mozga postaju efikasniji u obavljanju majčinskih dužnosti, poput hranjenja i jače budnosti.

Naučnici navode da nije u pitanju loša stvar, već je reč promeni i sazrevanju. Ženine sposobnosti se izoštravaju, pa tako lako mogu prepoznati socijalne pretnje. Na ovaj način dolazi i do jačanja veze između majke i novorođenčeta.

Ova studija trajala je pet godina, a obuhvatila je grupu od 25 žena u tridesetim godinama sa prostora Španije. Njihov mozak je skeniran dva puta, pre i posle porođaja. Drugu grupu činile su žene koje nisu rađale i njihov mozak je skeniran dva puta u razmaku od nekoliko meseci.

Rezultat je pokazao da se gubitak sive mase pojavljuje samo kod žena koje su rađale. Naučnici su takođe dokazali da trudnoća nije uticala i ne utiče na memoriju, radne i verbalne sposobnosti.

03/05/2018 14:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments