Da li su čvrste namirnice dobre za bebin san?

12/11/2022 14:23

Da li su čvrste namirnice dobre za bebin san?

Stručnjaci ističu da tromesečne bebe, kojima se pored mleka daje čvrsta hrana, mnogo bolje spavaju.

Majkama se preporučuje da doje isključivo do prvih šest meseci života bebe.

Kroz čvrstu hranu do boljeg sna

Prema sprovedenoj studiji, davanje čvrste hrane bebama mlađim od šest meseci ima prednosti, kako za dete, tako i za majku. Naime, bebe mnogo bolje spavaju, a samim tim je lakše i majkama.

Studija, koju su sproveli Kings koledž i Sent Džordž Univerzitet iz Londona, obuhvatila je 1.303 tromesečne bebe i proučavala je njihovo ponašanje. Bebe su bile podeljene u dve grupe.

Prvu grupu su dojile mame, dok je druga grupa, pored majčinog mleka konzumirala i čvrstu hranu. Bebe koje su jele i čvrstu hranu, spavale su duže i manje su se budile tokom noći, u odnosu na bebe koje su pile isključivo majčino mleko do šestog meseca.

Razlike između grupa najbolje su se ispoljile baš oko šestog meseca, jer je tada grupa koja je jela čvrstu hranu spavala oko 15 minuta duže svake noći, odnosno dva sata više nedeljno.

Jedan od autora studije, Majkl Perkin istakao je da ove male razlike mnogo znače roditeljima, jer bebin san direktno utiče na kvalitet života roditelja. Svaki napredak, pa i onaj najmanji, znači mnogo.

Najznačajniji podatak istraživanja je i pokazatelj da bebe koje jedu i čvrstu hranu ređe plaču i manje su nervozne.

Nova studija, dovela je do toga da se ponovo razmatraju saveti koji se daju porodiljama, kada je dojenje u pitanju.

Prema mišljenju profesorke Mari Fjutrel sa Kraljevskog koledža za pedijatriju i dečije zdravlje, dokazi za ishranu koja je isključivo bazirana na majčinom mleku stari već deset godina i trenutno se razmatraju izmene ovog režima. Veruje se da će preporuke za ishranu bebe uskoro biti izmenjene.

Bebina ishrana

Prva hrana koja se uvodi bebama je pasirano voće i povrće. Tu spadaju šargarepa, jabuka, kruška, bundeva, krompir, dinja, breskva, pirinač.. Bebi najviše odgovara pasirana, odnosno izgnječena hrana.

Potrudite se da bebama ponudite različite ukuse i ne odustajte odmah, nekima je potrebno više vremena da prihvate drugačiji ukus.

12/11/2022 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments