Najbolje namirnice za jak imunitet beba i dece

08/01/2019 16:09

Najbolje namirnice za jak imunitet beba i dece

Prehlade, gripa i stomačni virusi nisu zabavni nikome, a naročito ne bebama i deci. Kako biste sprečili ova oboljenja i ojačali imunitet vašeg deteta, poslušajte naredne savete.

Ukoliko je vaša beba počela samostalno da jede, razmislite da naredne namirnice uvrstite u svakodnevni meni, a evo i zašto!

Najzdravije namirnice za decu

Jogurt

Ovaj mlečni proizvod je prirodni porbiotik, koji sadrži dobre bakterije koje pomažu u borbi s onim štetnim u našem digestivnom traktu. Uz to, jogurt jača imunitet i olakšava nuspojave antibiotika, kao što je narušena crevna flora. Stoga, detetu svakodnevno dajte da popije po šolju jogurta. Možete ga služiti i u slatkoj varijanti, sa omiljenim voćem i medom.

Pogledajte još: Prirodan lek protiv upale grla

Slatki krompir

Ovo povrće prepuno je beta karotena koji pretvara nutrijente u vitamin A- esencijalni sastojak jakog i zdravog imunog sistema. Uz krompir, beta karotenom prepuni su i šargarepa, bundeva, mango i tamno, zeljasto povrće poput kelja i zelene salate.

Avokado

Ova supernamirnica bogata je vitaminom A i vitaminom B6, koji pomaže u borbi sa bolestima. Omega 3 masne kiseline u avokadu pomažu da organizam lakše apsorbuje neophodne nutrijente. Stoga, uvrstite avokado u svakodnevni meni, bilo u vidu sastojka voće salate ili kao deo čorbi ili namaza.

Pogledajte još: Šta deca treba da jedu i kada

Smeđi pirinač

Smeđi pirinač bogat je magnezijumom i selenom koji jača imuni sistem i štiti od viralnih infekcija.

Borovnice

Bilo sveže ili zamrznute, borovnice su bogate antioksidantima koji pomažu u borbi sa gripom i virusima. Uz to, borovnice sadrže vitamin C i olakšavaju simptome gripa.

08/01/2019 16:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments