10 supernamirnica za decu

06/03/2018 11:32

10 supernamirnica za decu

Kada dete počne da jede čvrstu hranu, i beba i majka prolaze kroz period istraživanja kako bi oboje ustanovili šta detetu najviše prija. Ipak, nutricionisti savetuju da ovih 10 namirnica obavezno uvrstite u ishranu deteta.

10 najzdravijih namirnica za dete

1. Bobičasto voće– ovo voće, poput malina, brusnica i borovnica, prepuno je vitamina i antioksidanata, a uz to, sadrže i vlakna, koji pomažu pravilnom funkcionisanju digestivnog trakta.

2. Riba– ovo meso bogato je omega 3 esencijalnim masnim kiselinama, koje utiču na pravilan razvoj mozga.

Pročitajte i… Zdravom užinom do boljih rezultata u školi

3. Semenke– susam, čia semenke, semenke suncokreta i bundeve sadrže magnezijum, proteine, vlakna i dobre masti, a mogu da se stavljaju u skoro svaki obrok.

4. Zeljasto povrće– kupus, španat, kelj i brokoli sadrže kalcijum, vlakna, gvožđe, vitamin C, folnu kiselinui omega 3 masne kiseline, sve nutrijente neophodne za zdrav i pravilan razvoj vašeg deteta.

5. Oraščasto voće– uz magnezijum, ovo voće sadži vitamine grupe B, zdrave masti i brojne druge zdrave sastojke. Detetu svakodnevno u obroke uvrstite orahe, bademe, lešnike, kao i kikiriki, ukoliko nije alergično.

6. Narandžasto voće i povrće– bundeva, šargarepa, krompir, mango, narandže… sadrže vitamine C i A, kalujum i druge sastojke koji su veoma zdravi.

7. Namirnice od celog zrna, kao što su smeđi pirinač, integralna testenina, kinoa i heljda uklanjaju rizik od brojnih hroničnih bolesti i jačaju imuni sistem.

8. Namirnice bogate vodom. Pokazano je da veliki broj dece pati od dehidratacije, a kako biste to sprečili, u ishranu uvrstite lubenice, dinje, grožđe, narandže i krastavac. Uz dovoljnu količinu vode, ove namirnice sadže vitamine, vlakna i minerale.

Pročitajte i… Kada beba treba da počne da jede čvrstu hranu?

9. Jogurt je superheroj mlečnih namirnica, zbog zdravih bakterija, proteina i kalcijuma.

10. Ovas, ili ovsena kaša, je odličan izbor za doručak, jer daje potrebnu energiju detetu. Imajte na umu da su kupovne kaše prepune šećera i radije je pravite sami. U kašu možete dodati jogurt, banane i jabuke, za bolji ukus.

06/03/2018 11:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments