Reaguje li fetus na majčino raspoloženje?

24/05/2023 15:29

Reaguje li fetus na majčino raspoloženje?

Ustanovljeno je da beba u majčinom stomaku čuje otkucaje srca, raspoznaje govor i zvuk, a oseća i ukus. Ali, da li reaguje na promene majčinog raspoloženja?

Kako je fetus u majčinom stomaku devet meseci, povezano je sa njom i svakodnevno “prima poruke” od nje.

Naučnici su ustanovili da bebe čuju otkucaj srca, zvuke muzike, pa čak i govor. Takođe, primećeni su i hemijski signali koje fetus šalje kao odgovor na ove “poruke”.

Jedna studija otkrila je nove podatke o tome kako fetus prima signale o majčinom mentalnom stanju. Naime, ako je majka tužna ili depresivna, to će uticati na razvoj bebe nakon porođaja.

Pogledajte i: Koje stvari beba nauči pre nego što se rodi?

Okruženje od izuzetnog značaja za razvoj fetusa

Poslednjih nekoliko decenija, stručnjaci rade na istraživanju uticaja okuruženja na razvoj fetusa. Istraživanja su pokazala da konzumiranje cigareta i alkohola može imati pogubno dejstvo. Postoji i mnogo drugih skrivenih posledica.

Istraživači s Univerziteta u Kaliforniji radili su na testiranju i istraživanju promena mentalnog stanja kod trudnica. Istraživanje je obuhvatilo praćenje razvoja trudnoće, promene raspoloženja majke, kao i uticaj promena na razvoj fetusa. Nakon porođaja, najbolje rezultate i napredak pokazala su deca zdravih majki, čije se mentalno stanje nije menjalo tokom, a ni nakon trudnoće.

Pogledajte i: Seks u trudnoći – da ili ne ?

Stručnjake je iznenadio podatak, prema kojem su se na drugom mestu po napretku našle bebe kod kojih se stanje majki nije menjalo. Naime, majke su bile ili zdrave ili depresivne, kako pre tako i nakon porođaja.

Razvoj beba najviše usporava promena okruženja i stanja, pokazalo je sprovedeno istraživanje. Loše su napredovale bebe čije su majke menjale raspoloženja, i to često. Stručnjaci napominju, da je većina majki, koje su učestvovale u istraživanju, a koje su pokazale depresivno stanje, popravilo mentalni status nakon porođaja.

24/05/2023 15:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments