Gde roditelji najčešće greše kada je ishrana u pitanju?

11/06/2023 15:27

Gde roditelji najčešće greše kada je ishrana u pitanju?

Stručnjaci savetuju mame da izbegnu klasične zamke koje stvaraju najviše stresa, onda kada dođe do odbijanja hrane i hranjivog, pripremljenog obroka. 

Koje su to najčešće greške u ishrani?

Ukoliko ste pažljivo odabrali namirnice, uložili vreme i trud u priremu obroka, jer zdravom ishranom i pripremom želite da osigurate napredak svog mališana, a ono odbija da jede, morate biti svesni da u ovom uzrastu deca postaju izvbirljiva, te se naoružajte strpljenjem. Deca mogu biti dosta izbirljiva i nepredvidiva kada je hrana u pitanju.

Stručnjaci savetuju sledeće:

Izbegavajte tehniku primoravanja na jelo

Nemojte insistirati na tome da pojede svaki zalogaj, jer vršenje pritiska na dete može izazvati takozvani bumerang efekat. Dete vrlo lako može početi da vezuje određenu hranu s neprijatnim situacijama.

Najbolje je da duboko udahnete i ne reagujete uopšte. Koliko god da dete pojede od toga što ste spremili, dobro je, ono je jednostavno u periodu, u kom pokazuje prve znake samostalnosti.

Alternativa

Ukoliko dete odbije obrok, ponudite mu samo jednu hranjivu zamenu, ne više. Ukoliko odbije i zamenu, ne pritiskajte. Dete će jeste kada bude gladno, nemojte spremati više različitih obroka, kako biste udovoljili detetu. To neće doneti dobro ni detetu, a ni vama.
Kada spremate obrok, uvek pripremite jednu namirnicu za koju sigurno znate da će vaše dete pojesti.

Ne insistirajte na praznom tanjiru

Praksa insistiranja da dete pojede sve iz tanjira nije dobra. Neka dete samo odluči koliko želi, odnosno koliko može da pojede. Studije su pokazale da ovakav pritisak često dovodi do poremećaja u ishrani, kasnije u životu.

11/06/2023 15:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments