Uticaj slatkiša na decu

07/05/2018 15:10

Uticaj slatkiša na decu

Kako slatkiši utiču na ponašanje i zdravlje dece, je polemika koja se već godinama vodi. Da li je šećer zaista toliko štetan i koje su posledice njegovog konzumiranja?

Postavlja se pitanje: a kako im zabraniti šećer i čokoladu?

Stručnjaci napominju da je u porastu broj dece koja pate od gojaznosti, koja pate od hiperaktivnosti, koja imaju problema za pokvarenim zubima. Savetuje se kupovina zdravih namirnica, od kojih se mogu pripremiti slatki obroci, kao zamena.

Najbolje namirnice koje će zameniti slatkiše, a zadovoljavaju potrebu za šećerom jesu med i voće. Preporučuju se i crna čokolada, žuti šećer i kakao prah. Najbitnije je da se detetu u startu stvori navika da se hrani zdravo. U suprotnom, ne samo da se javlja mogućnost za problem sa gojaznošću, već i depresiju.

Kako slatkiši utiču na inteligenciju?

Velika količina šećera u ishrani može uticati na smanjenje koeficijenta inteligencije kod deteta, navode stručnjaci iz Australije. Naime, istraživanja australijskog Univerziteta pokazala su da su deca koja su dojena u prvih šest meseci i koja su jela zdravu hranu, poput voća, povrća i mlečnih proizvoda, imala veći koeficijent inteligencije za dva stepena u odnosu na vršnjake koji su unosili veću količinu šećera.

Vođa istraživanja, doktorka Lisa Smiters navela je da i veštačka hrana ima negativan uticaj na decu uzrasta od šest meseci, dok kod dvogodišnjaka pokazuje pozitivne efekte.

07/05/2018 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments