Namirnice za bolje učenje i koncentraciju

08/11/2016 11:49

Namirnice za bolje učenje i koncentraciju

Ako vaše dete ima problema sa učenjem i koncentracijom, možete im pomoći kroz jednostavne promene u ishrani. Redovno konzumiranje namirnica koje hrane mozak i utiču na koncentraciju, mogu doprineti lakšem učenju.

Orah

Činjenica da orah fizički podseća na mozak može nam poslužiti kao nagoveštaj o uticaju oraha na moždane funkcije. Dokazano je da ishrana koja sadrži 2 odsto oraha usporava starenje mozga i sprečava smanjenje kognitivnih sposobnosti.

Kafa

Kafa iz lokalnih kafića verovatno sadrži veliku količinu šećera i štetnih aditiva, ali zato kvalitetna, organska kafa značajno utiče na koncentraciju. Jutarnja šoljica kafe će razbuditi mozak i pripremiti ga za vredno učenje.

Bobičavo voće

Bobičavo voće je hrana koja se najefikasnije bori protiv starenja i samim tim sprečava pojavu demencije i Alchajmerove bolesti. Bobičavo voće, naročito borovnice, poboljšavaju koncentraciju i motorne sposobnosti.

Spanać

Ako se pitate zašto je Popaj jeo baš spanać, tajna je u visokom sadržaju vitamina E koji poboljšava kognitivne sposobnosti. Vitamin E takođe ubrzava protok informacija u mozgu.

Šargarepa

Poznato je da je šargarepa odlična za vid ali je malo poznat njen uticaj na funkciju mozga. Šargarepa sadrži luteolion koji umanjuje opasnost od gubitka pamćenja i podstiče moždanu funkciju. Pored šargarepe, luteolin sadrže i celer, ruzmarin, paprika i maslinovo ulje.

Riba

Omega 3 masne kiselina koje se nalaze u ribi odlične su za rad mozga. Redovna konzumacija ribe smanjuje rizik od demencije i šloga i usporava opadanje mentalnih sposobnosti.

Pored redovnog unosa ovih korisnih namirnica, bitan je i obavezan doručak, kvalitetan san i redovno vežbanje.

08/11/2016 11:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments