Koji su najčešći alergeni iz našeg okruženja?

06/05/2021 12:21

Koji su najčešći alergeni iz našeg okruženja?

Istraživanja naučnika iz SAD i Velike Britanije pokazala su da je preko 60 odsto svetske populacije bar jednom u životu odreagovalo na neku od namirnica iz široke potrošnje. I to na one koje se gotovo svakodnevno kupuju. I, kada se radi o alergijama na hranu simptomi su isti kao i oni koji se javljaju kod alergija drugih izvora: osip, svrab očiju, gušenja, kratki dah…

Namirnice koje su u 90 odsto slučajeva pojave alergija su:

Kikiriki – ovo je jedan od najprisutnijih alergena i može imati i smrtonosnu reakciju. Prve reakcije na kikiriki javlja se već u najranijem detinjstvu, a istraživanja kažu da u 20 odsto slučajeva deca “prerastu” alergiju.

Orašasti plodovi – u ovu grupu spadaju bademi, brazilski orah, lešnik, kesten… Iako se mnogi ove namirnice ne grickaju, one se mogu naći u slatkišima, pitama, medu i raznim salatama i sosovima.

pročitajte još i Hranom protiv alergije

Mleko – sva prisutna mleka: kravlje, kozje ili ovčje u sebi sadrže belančevine, na koje je određen broj ljudi ima reakciju. Ovde samo treba voditi računa da se ne poistovećuje intolerancija na mleko i mlečne proizvode sa alergijom. Intolerancija izaziva dijareju, nadutost stomaka i blagi bol u stomaku, dok alergija može izazvati probleme s disanjem i povrćanje. Osobe koje su alergične na mleko moraju se kloniti i sve mlečne proizvode kao što su sir, maslac, jogurt, sladoled, ali i puding.

Jaja – iako sadrže najkvalitetnije belančevine, oko 45 odsto dete je reagovalo na njih. Krivac za alergiju je, uglavnom, belance, a ne žumance jajeta. Međutim, odvajanje neće puno pomoći, jer u samom žumancetu mogu zaostati belančevine iz belanca. Isto kao i kada je mleko u pitanju, osobe sklone alergijama moraju voditi računa i o drugim namirnicama u kojima bi se mogla naći jaja, kao što su testenine, supe, pite, kolači…

pročitajte još i Kako se pripremiti i kako prepoznati alergije

Pšenica – alergije su najčešće posledica glutena, a kojeg ima još i u raži i zobi. I ovde se kao sa mlekom mogu pomešati intolerancija i alergija. Preosetljivost na gluten dovodi do bolesti celijakije, dok alergija ima puno teže simptome, neke mogu biti i smrtonosne.

Soja – namirnica koja se najviše „skriva“ u drugim proizvodima. Može se naći u gotovim jelima, keksima, kolačima, konzerviranoj ribi, mlevenom mesu, salama i paštetama. Simptomi alergije na soju se ogledaju kao promene na koži, a može doći i do poremećaja rada creva i otežanog disanja.

Riba – na ribu su najčešće alergični odrasli, a interesantno je i to što ako je osoba alergična na jednu vrstu, velike su šanse da će biti i na sve ostale. Kao alergen se navodi belančevina parvalbumin, a izaziva vrlo slične reakcije kao soja.

Školjke i ljuskari – alergija koja češće pogađa osobe u odrasloj dobi koji pokazuju reakcije na škampe, jastoge i rakove. U ovom slučaju se javlja alergija na tropomiozin i reakcije su vrlo ozbiljne i mogu izazvati i smrt, dok u blaže simptome spadaju začepljen nos i mučnina. Za razliku od ostalih namirnica, u ovom slučaju treba izbegavati i mesta gdje se oni pripremaju, jer i sama isparenja, koja nastaju tokom pripreme hrane, mogu izazvati alergijsku reakciju.

 

06/05/2021 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments