Njeno veličanstvo cvekla!

26/08/2020 15:00

Njeno veličanstvo cvekla!

Navikli smo da je jedemo zimi, pored turšije i kiselog kupusa kao zimsku alternativu svežoj salati, a da li smo svesni njenih lekovitih svojstava?

Nekad se jelo samo lišće cvekle kako bi se koren mogao čuvati, te je on služio isključivo kao lek! Da li nam to dovoljno govori?

Cvekla nije slučajno na našoj trpezi. Pređašnje generacije su i te kako bile svesne lekovitih svojstava ove biljke. Jedno vreme smo je malo zapostavili u industrijalizaciji i pregrštu novije, jednostavnije hrane..

Boja cvekle potiče od pigmenta iz grupe fitonutrijenta- betalanina koji je jak antioksidant, deluje antiupalno i detoksikujuće što pomaže ovoj biljci u njenoj antikancerogenoj moći ili prosto rečeno super- moći!

Večita debata je da li cveklu jesti kuvanu ili živu. Možete i jedno i drugo, svakako je zdrava, dok je možda kuvana ukusnija, ipak već na 15 minuta kuvanja ona gubi većinu lekovitih svojstava a nije ih malo.

Ova biljka obiluje mineralima, sadrži ih skoro sve: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, mangan, jod, bakar, sumpor… 

Dragocenost ove repice krije se i u visokom sadržaju retkog vitamina B12 i velikoj koncentraciji vitamina C.

Zaboravili smo i na listove cvekle. Nekad su se jeli kao španat ili blitva i umeju biti veoma ukusni ako ih umete pripremiti a sadrže betakaroten, kalcijum i gvožđe- idealna kombinacija za dobar letnji ten, energiju i imunitet naročito u žena. Dragon Wilds Pokie Review https://onlinecasinos-australia.com/online-pokies/dragon-wilds.html

Antiinflamatorno dejstvo betalanina čini cveklu prvoborcem kod hroničnih bolesti, potom čuva srce i krvne sudove. Cvekla je ključni saborac u borbi protiv malokrvnosti kod dece i mladih jel sadrži visok procenat gvožđa, kao i folnu kiselinu neophodnu u sintezi crvenih krvnih zrnaca.

Čak i ako ne volite ukus ove repice, možete je pomešati sa limunom i šargarepom i suzbiti njenu jačinu a pri tome unositi njene hranljive i nutritivne elemente. Postoje odlični recepti i za sirupe koje će deca voleti.

26/08/2020 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments