Mleko pred spavanje – da ili ne?

13/09/2022 15:30

Mleko pred spavanje – da ili ne?

Naučnici navode da je verovanje kako čaša mleka pred spavanje pogoršava disajne probleme, pogotovo kod astme, isključivo mit.

Roditeljima se savetuje da ne prestaju sa davanjem mleka deci, jer je kalcijum od velike važnosti za kosti.

Mleko ne izaziva višak sluzi

Naime, stručnjaci iz Londona navode da su roditelji u jednom mometnu prestali deci da daju mleko, zbog tvrdnji da mleko stvara sluz u plućima.

Mit je nastao 1204. godine, kada jevrejski filozof Mojsije Majmonid lečeći astmu, prepisao terapiju prema kojoj se mleko, koje izaziva višak sluzi, neutrališe pilećom supom.

Dečiji zdravstveni guru doktor Spok ovekovečio je ovu tvrdnju u svojoj knjizi o nezi dece, koja je izdata 1946. godine i koja je prodata u više od 50 miliona primeraka.

Iako su istraživanja iz 1948. godine pokazala da ova tvrdnja nije tačna, mit se održao.

Jedna od neproverenih teorija bila je i da protein dobijen iz raspada određenih tipova mleka aktivira gene koji utiču na lučenje sluzi.

Stručnjaci objašnjavaju da se sve dešava u crevima i da mleko ne može da utiče na disajne puteve, osim ukoliko celina creva nije oslabljena bolešću, pa dozvoljava proteinu iz mleka da završi negde drugde u telu.

Pogledajte i: 5 stvari koje treba da znate o dojenju

Mleko je ključni izvor kalcijuma za decu i odrasle, kao i drugih vitamina. Ono pomaže normalan razvoj kostiju i sprečava osteoporozu u budućnosti. Nema medicinskih dokaza da mleko stvara sluz i da otežava disanje.

Istraživanja su takođe pokazala sa deca koja ne konzumiraju mleko imaju problema s rastom i kostima.

13/09/2022 15:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments