Ove namirnice izbegavajte dok dete ne napuni godinu dana

12/03/2018 10:55

Ove namirnice izbegavajte dok dete ne napuni godinu dana

Prelazak na čvrstu hranu odličan je način da dete upozna nove ukuse, vrstu hrane i teksturu. Ipak, neke namirnice ipak izostavite iz menija, dok dete ne napuni godinu dana.

Različiti su saveti kada dete treba da počne da jede čvrstu hranu, a opšta preporuka jeste da sa uvođenjem kašica, isprva voća, počnete oko 5-6 meseca. Postepenim uvođenjem namirnica, uz konsultaciju sa pedijatrom, dovodi do toga da dete sa godinu dana može da jede skoro pa sve.

Ipak, tokom predstavljanja novih ukusa svojoj bebi, sudržite se od davanja nekih namirnica, sve dok dete ne navrši godinu dana.

Ishrana beba: Koje namirnice izbegavati?

So

Nema nikakve potrebe da dodajete so u hranu koju spremate svom detetu. Do godinu dana, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje manje od 0,4 grama soli. Umesto ovog začina, u hranu dodajte prirodne biljke ili neslani puter.

Med

Ova namirnica je izuzetno zdrava, ali zbog bakterija koje može da sadrži, najbolje je da sačekate dok dete ne napuni godinu dana.

Jaja

Danas, savet je da dete jaja počne da jede tek sa 12 meseci, kako zbog teških nutritivnih vrednosti, tako i zbog rizika od salmonele.

Kravlje mleko

Izbegavajte da detetu do napunjenih godinu dana dajete kravlje mleko kao piće. Dete s mlekom može da se upoznajte kroz druga jela, ali nemojte detetu davati da pije čisto mleko.

Oraščasti plodovi

Danas, alergija na bademe, kikiriki, lešnike i orahe je veoma rasprostranjena, pa stoga detetu dok ne napuni 12 meseci nemojte davati ovo voće.

Šećer

Podrazumeva se da dete treba da izbegava šećer dok ne napuni godinu dana.

Previše ribe

Riba jeste zdrava, ali zbog opasnosti od žive u njoj, sačekajte sa davanjem ribe makar u prvih 16 meseci. Dovoljno je da dete jede ribu jednom mesečno do godinu dana.

12/03/2018 10:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments