Da li preterana ishrana tokom trudnoće predstavlja rizik?

24/09/2021 11:54

Da li preterana ishrana tokom trudnoće predstavlja rizik?

Sasvim je normalno da žene u trudnoći jedu više nego obično. Međutim, kako ističu stručnjaci, ne bi smele da preteruju i da jedu za dvoje.

Savetuje se kontrola unete količine hrane.

Ishrana u trudnoći

Najnovija istraživanja su pokazala da su deca majki koje su u trudnoći preterano jele i dobile dosta na težini, izložena većem riziku od dobijanja nekih hroničnih bolesti.

Studija koja je sprovedena u Hong Kongu, uključila je više od 900 trudnica i njihove dece, a pokazala je da su deca majki koje su tokom trudnoće dobile previše kilograma, kasnije češće oboljevala od visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Deca majki koje su se ugojile u granicama normale, imala su neuporedivno manji broj rizika od oboljenja.

Prema mišljenju stručnjaka, trudnoća zahteva unos dodatnih 300 kalorija na dan ali ne više od toga. Trudnice bi trebale da vode računa o tome šta i koliko jedu, kao i da balansiranom ishranom ne pređu vrednost od 300 kalorija.

Pored ishrane, kilograme mogu smanjiti i redovne vežbe, koje su pogodne u drugom stanju.

Glavna tema studije bila je efekat koji na decu izaziva preterana kilaža njihovih majki u trudnoći, ali je analizirano i kako se gojaznost trudnica odražava na njihovo zdravlje. Zaključeno je da je preterana višak kilograma rizičan za majku i da za posledicu može imati visok nivo glukoze u krvi.

Prema preporuci lekara, žena u trudnoći treba da se ugoji desetak kilograma.

24/09/2021 11:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments