Decu ne treba hraniti iz plastičnih posuda?

28/09/2021 15:38

Decu ne treba hraniti iz plastičnih posuda?

Plastične posude su široko rasprostranjene i mnoge mame hrane svoje mališane baš iz njih, uglavnom iz praktičnih razloga.

Međutim, istraživanja su pokazala da to nije baš najbolje rešenje.

Zašto treba izbegavati plastične posude?

Naime, hranjenje iz plastičnih posuda, kao i odlaganje hrane u istim, može ozbiljno ugroziti zdravlje.

Prema navodima stručnjaka plastične posude i escajg, nisu sigurni, bez obzira što na ambalaži stoji oznaka “bez BPA”.

Rezultati novog istraživanja su otkrili nove dokaze koji ukazuju na to da korišćenje plastike pri jelu i piću nije sigurno, kako korisnici smatraju. Istraživanje je obuhvatilo eksperimente na miševima, a naučnici smatraju da razultati mogu da se primene i na ljude.

Utvrđeno je da zamenska jedinjenja za bisfenol A uzrokuju smanjenje broja spermatozoida i održivih ženskih jajnih ćelija, što se prenosi na sledeće generacije.

BPA je oznaka za hemijsko jedinjenje bisfenol A koji se koristi u pakovanju hrane i pića, još od 1960. godine. Ono se upotrebljava za proizvodnju i izradu tvrde, prozirne plastike, polikarbonata.

Istraživanja su, takođe pokazala da jedinjenja sa ambalaže prelaze na hranu. Reč je o hemikaliji koja je toliko rasprostranjena da je Centar za kontrolu bolesti i prevenciju u Americi, tokom 2003. i 2004. godine, sproveo istraživanje i utvrdio prisutnost ovog jedinjenja u 93 posto uzetih uzoraka urina.

Stručnjaci savetuju biranje pribora za jelo i piće od sigurnih materijala, koji nisu opasni po zdravlje.

28/09/2021 15:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments