Kako se izboriti sa studentskom depresijom?

13/12/2017 14:34

Kako se izboriti sa studentskom depresijom?

Prepoznajući znakove depresije kod studenata, bićete u mogućnosti da reagujete na vreme i da pomognete svom detetu.

Znakovi depresije

Depresija podrazumeva period od dve i više nedelje kada student ispoljava simptome koji uključuju promenu raspoloženja, nezainteresovanost, slabu koncentraciu, nervozu, umor, neregularne navike u ishrani, poremećaj sna i ponašanje koje uključuje samoubilačke misli/dela.

Takođe, znakovi depresije mogu da se očituju i u osamljivanju, izbegavanju kontakata sa prijateljima i porodicom, te loši rezutati na samom fakultetu.

Ukoliko sumnjate da vaše dete pati od depresije, pitajte ga da li ima problema sa rapoloženjem, apetitom ili koncentracijom. Ovo su prvi koraci ka tome da svom studentu i pomognete.

Kako pomoći depresivnom studentu?

1. Ohrabrite svoje dete da zajedno nađete plan lečenja, u dogovoru sa stručnim licem. Psiholog će svakako, pre bilo kakvog lečenja, savetovati da dete obavi analize, kako bi se utvrdilo da je u pitanju psihičko, a ne fizičko stanje poput anemije ili poremećaja rada štitne žlezde. Tak tada sledi lečenje, u vidu terapija, a ponekad i u vidu medikamenata.

2. Budite stalna podrška vašem detetu. Porodica je ključan faktor za brže ozdravljenje.

3. Raspitajte se o dopunskim časovima i konsultacijama, kako bi vaš student spremno sačekao sledeći ispitni rok.

4. Razmišljajte i o opciji da se depresija može pogoršati. Iz tog razloga, posavetujte se s detetom oko toga šta bi mu/joj najviše pomoglo da umanji stres na samom fakultetu, bilo u vidu sporta, razgovora sa psihijatrom ili možda nekim putovanjem.

Iako studiranje jeste jedan od najlepših perioda u životu, to je takođe veoma stresan period koji može da bude okidač za depresiju i anksioznost. Uz lečenje i ove savete, vaše dete će lakše prebroditi depresivnu fazu.

13/12/2017 14:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments