Šta ako je dete pogrešilo fakultet?

13/12/2017 15:36

Šta ako je dete pogrešilo fakultet?

Vaše dete je upisalo fakultet i na 2. godini shvatilo je da to nije ono što ga/je zanima? Ne brinite, u nastavku otkrićete šta u tim situacijama da radite?

Kod nas, deca sa 19 godina biraju koji će fakultet upisati. Uz stres oko završnih radova i mature, maturanti svu svoju pažnju usmeravaju na upis na fakultet. U ceoj toj zbrci, nije nimalo čudno ukoliko, poneti različitim uticajima, upišu smer za koji se ispostavi da ih ne zanima, a da im je studiranje preteško i da ne uspevaju da nauče i polože niti jedan ispit.

Šta kada vaše dete shvati da je pogrešilo fakultet?

1.Pre bilo kakvog donošenja odluke, sedite i iskreno porazgovarajte sa vašim detetom. Pokušajte da dođete do odgovora šta se tačno desilo: da li je zaista u pitanju pogrešan izbor ili je nešto drugo u pitanju?

2. Sledeći korak jeste da dete odluči koji bi fakultet upisalo. Zajedno se informišite kako na Internetu, tako i na samim fakultetima. Pored samog smera i šta posle njega, raspitajte se kakvi se predmeti polažu, koliko traju studije, koliko je fakultet težak i u kojoj meri odgovara afinitetima vašeg deteta.

3. Kada ste izabrali novi smer, raspitajte se koje predmete će na novom fakultetu uvažiti i šta ne mora ponovo da se polaže,

4. Na kraju, slede pripreme za prijemni za novi fakultet. Potrudite se da vaše dete krene na vreme da se sprema i budite m podrška.

 

 

 

13/12/2017 15:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments