Najčešći problemi sa kojima se studenti susreću i kako ih prevazići

13/12/2017 15:21

Najčešći problemi sa kojima se studenti susreću i kako ih prevazići

Ukoliko vaše dete upisuje fakultet, u nastavku otrkijte kako da mu olakšate početak studiranja.

Svi smo prošli kroz to uzbuđenje nove okoline i konačnog osamostaljenja od roditelja, naročito ukoliko smo studirali u drugom gradu. Međutim, studentski život nije samo zabavan, a postoji pregršt problema s kojima se brucoši susreću. U nastavku otkrijte kako da pomognete svom detetu.

Najčešći problemi s kojima se brucoši susreću

1. Prevelika očekivanja. Euforija oko novog okruženja i same činjenice da su postali studenti, može da negativno utiče na samu psihu deteta, i da uzrokuje depresiju. Stoga, pre početka studija, objasnite svom brucošu da fakultet ne služi samo za zabavu, da ispitni rokovi i kolokvijumi umeju biti stresni i tako ga pripremite da realističnije sagleda studentsk život.

2. Cimeri. Ukoliko se vaše dete seli u drugi grad da bi studiralo, a tom prilikom treba da počne da živi u domu ili sa cimerom, pojasnite mu da smo svi različiti i da je moguće da će s osobom s kojom bude delio/delila životni prostor doći do raznoraznih razmirica.

3. Odgovornost. Biti student je prvi korak ka potpunoj samostalnosti i organizaciji. Vi kao roditelj ne morate da znate raspored predavanja vašeg deteta, a vaš brucoš, s druge strane, ukoliko želi dobre ocene i uslov da izađe na ispit, moraće da nauči da se organizuje i da, na primer, ustaje na vreme.

4. San. U najvećem broju slučajeva, studenti danju spavaju, a noću uče. Ukoliko je ikako moguće, savetujte dete da ne menja svoju rutinu spavanja samo zato što to većina studenata radi.

5. Novac. Naučite brucoša da bolje raspolaže džeparcem i da ne potroši sve odmah. Bilo da ste u mogućnosti ili ne, nemojte brucošu slati ili davati previše novca, jer neće shvatiti njegovu vrednost.

13/12/2017 15:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments