Dijabetes kod dece: Šta sve treba da znate?

01/03/2018 12:18

Dijabetes kod dece: Šta sve treba da znate?

Ukoliko je dijabetes dijagnostifikovan kod vašeg deteta u ranim godinama, važno je da se ponašate odgovorno i da dete od malih nogu, uz pomoć lekara, naučite kako da drži ovo oboljenje pod kontrolom.

Baš iz razloga što će dete jednog dana odrasti, važno je od najranijih dana, ukoliko je obolelo od dijabetesa, da nauči da se odgovorno odnosi prema svom zdravlju i da donosi zdrave odluke, kako po pitanju samog uzimanja insulinskih injekcija, tako i po pitanju ishrane i načina života.

Tek tada, dete će imati bezbedno i srećno detinjstvo i kvalitetan stil života.

Dijabetes kod dece od 0 do 5 godina

Tek od 8. meseca, dete će močeti da pravi konekciju između diskonforta koji oseća i vaše reakcije, a do godinu dana, dete će shvatiti zašto je potrebno da reagujete u nekoj situaciji da bi mu bilo bolje.

Sa dve godine, vaše dete moći će da komunicira sa vama, te je tada, držanje dijabetesa pod kontrolom donekle olakšano, a do tri godine, shvatiće sasvim zašto postoje reakcije u vezi sa bolešću.

Do četiri godine, dete shvata i osećanja u vezi sa dijabetesom, a do pet godina svesno je svoje bolesti.

Ne postoje pravila u ovoj dobi, a važno je da dete komunicira sa detetom bez stresa, jer se nervoza reflektuje i na samo dete. Jednostavnim rečima, objasnite detetu sve u vezi sa dijabetesom kako odrasta.

Dijabetes kod dece u periodu od šest do osam godina

U ovom periodu, dete može uglavnom da čita i piše i razume koncept vremena. Deca su u ovom dobu znatiželjna i postavljaće vam više pitanja u vezi sa samom bolešću. Pripremite sve odgovore na vreme, a ukoliko ne uspete da rešite sve nedoumice, odvedite dete kod izabranog lekara, kako biste i vi i dete dobili sve neophodne savete.

U ovom periodu, dete bi trebalo da zna da ima dijabetes, da je telu potreban insulin i da zna šta ne sme da jede. Uz to, dete mora da zna da će uvek imati dijabetes, da ova bolest nije prenosna i da nisu sami, te da postoji mnogo ljudi koji žive sasvim normalno sa dijabetesom.

Ipak i dalje, insulinske injekcije su odgovornost roditelja.

Dijabetes kod dece od osam do devet godina

U ovom periodu, deca su motivisana da uče nove stvari i veoma su ambiciozna. U ovom periodu postaju dogovorna za odluke koje donose kada je njihova bolest u pitanju. Pored saznanja o tome šta je dijabetes i da telu treba insulin, dete u ovom periodu mora da zna šta i kada da jede, te kako se oseća kada je nivo šećera u krvi u disbalansu.

Dijabetes kod dece od 10 do 11 godina

U ovom periodu dete treba da zna šta insulin radi telu, te koliko hrane sme da pojede. Isto tako treba da zna šta sme da jede za užinu u školi a šta mora da izbegava.

Takođe u ovom uzrastu, dete treba da nauči da dozira i samo sebi daje insulinske injekcije, te da li im je nivo šećera u krvi visok ili nizak i kako to da reguliše.

Dijabetes i deca od 12 do 13 godina

U ovom periodu nastupa i pubertet koji menja kako fizički izgled, tako i percepciju deteta. U ovom periodu važno je obratiti posebnu pažnju na ponašanje deteta i ne dozvoliti mu da se oseća loše zbog bolesti koju ima.

U ovom periodu, dete treba da zna da uobročava obroke, da daje sebi insulinske injekcije i da prepoznaje simptome visokog i niskog nivoa šećera u krvi.

01/03/2018 12:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments