Koje igre utiču na razvoj intelekta?

28/05/2023 15:59

Koje igre utiču na razvoj intelekta?

Period od treće do sedme godine, od velike je važnosti za razvoj “vijuga”. Čak polovina moždanih sinapsi, razvije se do pete godine, 25 odsto do sedme, dok se samo jedan posto razvije do kraja života. 

Najbolja vežba koja utiče na intelektualni razvoj jeste vežba rotacije. U pitaju je igra u kojoj se dete vrti u krug, raširenih ruku. Tada dolazi do porasta i razvoja veze između neurona koji utiču na razvoj sposobnosti intelekta.

Ova vežba predstavlja i odličnu vežbu za razvoj motorike.

Dečije igre koje uključuju loptu, bitne su za vežbanje i razvijanje koncentracije. U periodima zapažanja simbola, dok sakupljaju markice, sličice ili kad pokazuju interes za zastave, marke automobila, deca razvijaju brzinu razmišljanja. Odnosno usavršavaju sposobnost zaključivanja i povezivanja simbola sa određenim predmetima ili pojmovima.

Kroz ove uobičajene, standardne igre kod dece se formira centar za apstraktno razmišljanje, a to omogućava lakši put ka funkcionalnom znanju.

Ukoliko deca praktikuju ove igre, bar 15 minuta dnevno, pokazaće i zadovoljavajuće rezultate.

Za dalji razvoj logike, koristi se niz zagonetki i zagonetnih priča koje su prilagođene uzrastima i sposobnostima deteta.

28/05/2023 15:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments