Zašto je puzanje važno za razvoj deteta?

04/07/2018 14:23

Zašto je puzanje važno za razvoj deteta?

Stručnjaci koji prate razvoj i napredak dece ističu da je perod puzanja od velike važnosti za zdrav i pravilan razvoj motorike kod deteta.

Stavite bebu na stomak, u početni položaj za puzanje.

Period puzanja i razvoj

Puzanje, za početak predstavlja jedan vid vežbe. Naime, dete na ovaj način jača mišiće na telu, posebno na rukama. Najbolji način za postepen razvoj je kroz položaj na stomaku. Dete se priprema za puzanje tako što se stavi na stomak, dok je budno i to u prvim danima nakon rođenja.

Pogledajte i: Puzanje kod bebe uklanja rizik od astme

Kada se beba nađe u položaju na stomaku, pokušaće da podigne glavicu i da se odupire rukama, zatim da podiže kolena. Trudiće se da uspostavi ravnotežu. Tako će naučiti i šta je pad.

Ukoliko bebu niste ostavljali u ovom položaju u prvim mesecima života, ona će se verovatno odupirati pokušajima puzanja. Mnogi roditelji odluče da odustanu, čim beba počne da se buni, međutim, morate biti strpljivi i istrajni ukolko želite da vaša beba savlada ovu tehniku.

Kako bi se našla u četvoronožnom položaju beba mora naučiti da se uspravi u potrbušnom položaju. Takođe, mora savladati oslanjanje na opružene ruke, bez pada, kao i da se kreće.

Provodite vreme na podu, okruženi igračkama kako biste je stimulisali na puzanje. Istrajte u nameri i u vežbama.

Puzanje ne predstavlja preduslov za hodanje, ali je zato odličan trening za mišiće celog tela. Kada dete nauči da se kreće po ravnom savladaće i druge prepreke, pa će naučiti kako se puzi uz stepenice.

Od velike važnosti za dete je da upozna prstor u kom boravi, i na taj način poboljšava svoje motoričke sposobnosti i stiče fizičku nezavisnost.

Razvijeni mišiči trupa, zahvaljujući puzanju, omogućiće detetu da lakše održava uspravan položaj.

04/07/2018 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments