Kako pripremiti starije dete za prinovu?

05/09/2021 13:31

Kako pripremiti starije dete za prinovu?

Beba donosi kako radost tako i nove izazove za celu porodicu. Naročito ukoliko već imate dete u domu.

Za mnogu decu ovo može i te kako biti stresan period, a na vama je da na najbolji način pripremite svoje starije dete na mlađeg brata/sestru. Evo i kako.

Deca do dve godine

Klinci u ovoj dobi ne razumeju baš šta znači imati brata ili sestru. Ipak, oni čuju d apričate o bebi. Vaše ponašanje u ovom trenutku je ključno. Imajte na umu da ne treba da zapostavljate starije dete. Objasnite detetu šta znači dobiti brata ili sestru, pokazujte fotografije, gledajte dečje filmove i crtaće na ovu temu.  I što je najvažnije, neka dete uvek oseti da je voljeno.

Predškolska deca: Od dve do četiri godine

U ovom dobu, deca su veoma vezana za vas i ne razumeju šta znači deliti roditelje, tetke, stričeve, bake i deke sa drugima. Dete može biti veoma osetljivo na ovu promenu. Objasnite detetu koliko je lepo biti stariji brat ili sestra. Uključite dete u organizaciji sobe i planiranja svega u vezi sa bebom.

Školska deca: Od pet godina pa nadalje

Deca ovog doba uglavnom se ne osećaju ugroženo zbog dolaska bebe. Ipak, i njih treba pripremiti na sve promene. Objasnite šta sve podrazumeva dolazak bebe u dom. Takođe, veoma je važno ne zapostavljati ih, bez obzira što smatrate da su dovoljno zreli da izađu na kraj sa ovom promenom.

Svaka promena je teška i ne pada svima lako. Stoga je ljubav najbitnija, bez obzira koliko godina vaše starije dete ima.

05/09/2021 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments